IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

TotalEnergies ще купува втечнен природен газ от ОАЕ в сделка за 1 млрд. долара

Газът ще бъде доставян въз основа на тригодишно споразумение до 2025 г.

16:47 | 01.05.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Държавната енергийна компания на Обединените арабски емирства (ОАЕ) подписа договор да доставя втечнен природен газ на TotalEnergies, докато Европа се опитва да си осигури повече от горивото след нашествието на Русия в Украйна, предава Bloomberg.

Adnoc Gas, листнат на борсата филиал на Abu Dhabi National Oil, ще осигурява горивото на френската компания въз основа на тригодишно споразумение до 2025 г., става ясно от съобщение в понеделник. Стойността му се очаква да е между 1 млрд. и 1,2 млрд. долара при днешни цени, допълни Adnoc без да разкрива обемите, за които става дума.

Втечненият природен газ ще „бъде доставен на няколко износни пазара по света“, допълват от компанията.

Цените на газа в Европа намаляват тази година, след като нараснаха заради нашествието на Русия и решението за намаляване на доставките за Стария континент като ответна мярка на санкциите. Но при почти 40 евро на мегаватчас те все още са над историческото средно равнище и много анализатори прогнозират, че цените ще растат преди следващата зима в Европа.

Континентът купи повече втечнен природен газ от САЩ и тръбен газ от Норвегия миналата година. Представители на страните членки на ЕС пътуват често и до богати на газ страни като Алжир, Катар и ОАЕ в опит да осигурят още доставки.

ОАЕ влага милиарди долари, за да увеличи почти три пъти капацитета за производство на втечнен природен газ до 15 млн. тона годишно през идните пет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 01.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
OHЯ
преди 11 месеца
Как сте pycopoби ? Ще мръзнем ли без сибирски изпарения !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още