IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Владимир Путин: Цените на енергията се доближават до икономически обосновано равнище

На форум в Москва руският държавен глава повдигна въпроса за недостига на енергия в Европа

20:52 | 24.05.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

"Цените на енергията се доближават до икономически обосновано равнище", каза днес руският президент Владимир Путин. Той заяви още, че Русия продължава да изпълнява ангажиментите си като енергиен доставчик, предаде Ройтерс.

На форум в Москва Путин повдигна въпроса за недостига на енергия в Европа. "Сега, слава Богу, цените на енергията се доближават до икономически обосновано равнище", увери руският президент. "Но кой е виновен за това, което се случи?", попита в същото време той, имайки предвид рязкото поскъпване на енергоносителите след пълномащабната инвазия на Русия в Украйна.

Путин обаче не навлезе в подробности за цените, допълва информационната агенция.

Руският президент говори на пленарната сесия на Втория евразийски икономически форум, на която присъстват още колегите му от Беларус, Казахстан и Киргизстан.

Днес "черното злато" поскъпна, след като доставките на суров петрол и на гориво в Съединените щати намаляха, а предупреждението, отправено от саудитския министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман бин Абдулазиз Ал Сауд "към спекулантите", загатна за евентуални по-нататъшни съкращения на добива от ОПЕК+. Някои инвеститори възприеха изявлението на Ал Сауд като сигнал, че групата, която включва Организацията на страните износители на петрол и нейни съюзници, сред които и Русия, може да обмисли на среща на 4 юни допълнително намаляване на производството, посочва Ройтерс.

В същото време, отбелязва агенцията, е възможно думите на Путин за цените да са индикатор, че в непосредствен план групата няма да понижи производствените квоти.

По-рано този месец руският президент заяви, че намаляването на добива от ОПЕК+ има за цел да поддържа цените на определено равнище. Тези негови думи влязоха в противоречие с уверенията на лидерите на други държави от групата, че тя не се стреми да управлява пазара по този начин.

На форума в Москва Путин повдигна и въпроса за мистериозните експлозии през септември миналата година на газопроводи по дъното на Балтийско море за доставка на руско синьо гориво от Русия за Германия. "Те взривиха "Северен поток 1", не започнаха Северен поток 2“, каза той.

Без да предоставя доказателства, Русия многократно обвини Запада за взривовете, които причиниха сериозни щети на газопроводите. Следователи от Швеция и Дания, в чиито изключителни икономически зони станаха експлозиите, казаха, че става въпрос за саботаж, но не посочиха кой е извършителят.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:52 | 24.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 12 rate down comment 17
zelka007
преди 10 месеца
некъв незначителен от треторазрядна икономика ... никакво значение нема мнението му за световните тенденции освен за техната си територия ... заляха си турбините с масло , гръмнаха си тръбите , спреха си износа ... ров с вода и кльон с ток м/у нас и тех ... !! ... те танкове вече немат щото украинците систематично ги демилитаризират , скоро ще само глава от учебниците по история ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 15
sssaaa
преди 10 месеца
До: Скъсана_Ушанка Дезертьорче, не случайно написах ПОНЕ С ПОЛОВИМ МОЗЪК, така че не се обяснявай, а се връщай в Родината си да помагаш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 24
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
До: sssaaa Само глупендерчета си мислят, че някой друг им е взривил газопроводчето на алкохолиците. Всеки с поне малко мозък осъзнава, че след като пияниците спряха доставките еднолично, ще последват дела с огромни обезщетения по неизпълнени договори и решиха сами са си го гръмнат, като обезщетенията да отпаднат заради "форсмажор" . Ти няма как да,разбереш, не попадаш в тази категория.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 21
sssaaa
преди 10 месеца
На всеки с поне половин мозък му е ясно, че Русия не го е взривила този газопровод. Дания и Швеция веднага щяха да обвинят руснаците ако бяха те, за това и не споменаватбкой е виновен. За съжаление такава е истината и такива са Евроатлантическите игри и ценностна система, лежаща върху бюрокрация и много лъжи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още