IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ниската цена на въглищата насърчава използването им в развиващите се икономики в Азия

Япония и Южна Корея обаче намаляват вноса през май, сочат данните на Kpler

17:41 | 03.06.23 г. 1
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

През май вносът на въглища през морските терминали в Азия отбелязва рекорд на фона на ниската цена, която насърчава търсенето, пише в коментар колумнистът на Ройтерс Клайд Ръсел. През този месец страните от континента са внесли почти 78,4 млн. тона въглища, които се използват основно за производство на електроенергия.

Данните на анализаторите от Kpler сочат, че доставките са били рекордни и през март и април, след като цените на въглищата в региона продължават да намаляват. Цената на едни от най-използваните въглища - от терминала в Нюкасъл (Австралия), за първи път от декември 2021 година падна под нивото от 100 долара за тон и в края на миналата седмица те се търгуваха за около 96 долара за тон.

По-нискокалоричните индонезийски въглища пък достигат цена от 65 долара за тон, което е най-ниското ниво от януари 2022 г. и почти двойно по-евтино спрямо пика през март 2022 г. от 121 долара за тон.

И двата вида въглища са най-често използваните в Китай и Индия, които са двете държави с най-голям внос на суровината. Те са популярни още и на пазара в Тайланд, Малайзия и Виетнам, допълва Ръсел.

През май Китай задържа нивото на вноса - 28,2 млн. тона, спрямо 28,4 млн. тона през април. Данните на Kpler показват, че има ръст от 137% на годишна база и той покрива повишеното търсене на електроенергия от началото на годината. В Китай въглищните централи увеличиха производството си, за да заменят липсващата електроенергия от водните електроцентрали.

По-топлото от обичайното време в Индия, както и данните за икономически растеж, подхраниха вноса на въглища в страната - до 16,6 млн. тона, спрямо 14,4 млн. през април. Ниската цена на въглищата води до печалби за производителите на енергия, дори и ако реализират продажбите си на регулирания пазар.

Виетнам внася 2,9 млн. тона въглища след малко над 2 млн. тона през април. Това е най-високото ниво от юни 2020 г. насам.

В развитите икономики обаче тенденцията е обратна. Япония например намалява вноса до 6,95 млн. тона, спрямо 8,55 млн. тона през април и 10,6 млн. тона през март. През май Южна Корея получава малко над 6 млн. тона въглища, спрямо 6,7 млн. тона през април. И двете страни разчитат на най-висококачествените австралийски въглища, чиито цени достигат 22-месечно дъно. Към края на май цената им е почти 147 долара за тон, спрямо 443 долара за тон през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 03.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 6
zelka007
преди 9 месеца
в Ю.Корея , като у нас и в Полша , позволили на хората да поставят фотоволтаици по покривите на къщи , складове и фабрики , и разбрали че няма нужда да строят нови ядрени мощности ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още