IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството на електроенергия в България се свива за втори пореден месец през април

Всички енергийни продукти отчитат спад в производството на годишна и месечна база

13:52 | 29.06.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Производството на електрическа енергия се свива през април, отчитайки втори пореден месец на значителен спад, като голям част от генерираното електричество е реализирано на вътрешния пазар, показват нови данни на Националния статистически институт (НСИ). През април в България са произведени 3063 гигаватчаса (ГВтч) електроенергия, от които 2704 ГВтч са доставени в рамките на родния пазар. Подобно е положението и през предходния месец.

През април спрямо предходния месец производството на всички видове енергийни продукти в страната отчита спад, водено от понижението при безоловния бензин, което достига 59,1% при продукция от 45 хил. тона. Той е следван от пропан-бутановите смеси, където спадът достига 40% до 3 хил. тона. Производството на твърди горива се свива с 27,1% до 1,44 млн. тона. Спадът при дизеловото гориво възлиза на 7,9%, при обеми от 176 хил. тона.

Спрямо април 2022 г. производството на бензин се понижава с 67,4%, това на пропан-бутанови смеси – с 57,1%, на природен газ – с 50%, на твърди горива - с 44,1%, на дизелово гориво – с 25,7%, на електроенергия – с 25,6%.

Производство и доставка на електроенергия в България през април. Източник: НСИ Производство и доставка на електроенергия в България през април. Източник: НСИ

През април спрямо предходния месец доставките на пропан-бутанови смеси отчитат най-голям ръст сред енергийните продукти – 4,7% до 45 хил. тона, следвани от тези на дизелово гориво – 1,8% до 167 хил. тона.

Намаляват спрямо март 2023 г. доставките на твърди горива – с 29,2% до 1,288 млн. тона, на природен газ – с 18,1% до 212 млн. куб. м., на безоловен бензин – с 11,8% до 30 хил. тона, и на електроенергия – с 11,1% до 2704 ГВтч.

На годишна база нарастват доставките на пропан-бутанови смеси – с 32,4%, на природен газ – с 5%, на електроенергия – с 2,7%. Намаляват доставките на твърди горива с 51,1%, на дизелово гориво – с 13%, и на безоловен бензин – с 3,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 29.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Василена
преди 9 месеца
Доставките на природен газ се увеличават, а цената му намалява. От 1 юли отново се очаква да продължи тенденцията му надолу. Изкарахме зимата с шоковите цени, но си останахме на отопление с природен газ и сега сме доволни, че има сигурни доставки на достъпни цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 9 месеца
До: 0pk ... пътечката я знаеш , спасявай се докато можеш ... че ония ще се затворят и нема да пускат неправославни ... :))) ... за месец трети електрически бус виждам в София ... без да броим няколкото нисана ... еднa *** от новите двуцветните , едно пежо даже идва на паркинга в борсата дето работя и на цариградско засякох един форд ... преди седмица на един светофар бях спрял , вярно следобедно време не час пик , ми беше по-лесно да преброя колите с ДВГ , електричките бяха повече ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 9 месеца
До: andy ... пффххаахаха ... дори да изключиш продукцията на LUK от износа ни , сме регистрирали три пъти по-голям експорт от най-силните ни години през соца ... изрожденски мантри не подкрепени с никакви факти ... бля-бля-бля ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 6
0pk
преди 9 месеца
До: zelka007 кво гоориш, ний след петилетка и от ток няа да имаме нужда! Сичко ше е зелено и цуфтящо, а който иска ток ше си включва тортинетката в контакта към панелчето и ще се зарежда! Останалите да се спасяват: чемодан-вокзал-Урал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 11
andy
преди 9 месеца
До: zelka007Няма икономика - не е нужна електроенергия! По Cтaлиниски! ЕвpoФащ-истите умело прилагат неговата тактика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 14
zelka007
преди 9 месеца
некой от тия дето подквuкваха за беляНЕ да вземе да се обади ?! тъй , само от кумува срама ... ние след петилетка нема да имаме нужда от втори реактор , те за 3 и 4 бръщолевят ... :))) ... само за протокола , в 14:00 - 1,4ГВт фотоволтаици , 30% от необходимият ни ел ток в момента , и не е слънчев ден ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още