IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Токът за бита поскъпва с над 4% от 1 юли

Повишенията на цените на парното и топлата вода са по-малки

14:37 | 30.06.23 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

От 1 юли токът за битовите потребители в България поскъпва с 4,37% средно за страната, съобщиха от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Повишението на цените на парното и топлата вода е по-малко - в някои райони то е незначително - с 0,05%, а в други достига до половин процент.

Решенията на КЕВР ще бъдат публикувани на сайта на регулатора и ще важат за следващия едногодишен период.

Най-малко увеличение на цените на електроенергията има за абонатите на EVN - с 3,78%, а най-голямо - за тези на "Енерго Про" - с 5,43%. При "Електрохолд" повишението е с 4,24%. В тези цени са включени и цените за мрежовите услуги. 

Първоначалните разчети на КЕВР предвиждаха по-ниско увеличение на цените на тока от 3,63%, но то е било преразгледано след издадена заповед на служебния енергиен министър, с която са  променени квотите за регулирания пазар на държавните производители на електроенергия. В енергийния микс за битовите потребители са включени 2,2 млн. мегаватчаса електроенергия, произведена от ТЕЦ "Марица изток" 2,  с цел дружеството да не изпадне в финансови затруднения.

От Комисията отбелязват, че са приложили регулаторни механизми, които са позволили увеличението на цените на електроенергията за битовите потребители да бъде близо четири пъти по-ниско от нивото на инфлацията.

За парното и топлата вода повишението на цените варира от минималните 0,05 на сто за абонатите на Топлофикация "София" до 0,48% за клиентите на "Топлофикация-Разград".

В някои градове цените на топлоенергията се намаляват - потребителите в Перник и Враца ще плащат със съответно 0,66% и с 0,06% по-малко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 30.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 3
danchomentata
преди 9 месеца
щрауса си заравя главата в пясъка ама щръкват други детаили
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
danchomentata
преди 9 месеца
Попов беше премиер на българското правителство на националното съгласие", което през 1991 г. освободи цените на основните продукти и те започнаха да се формират на пазарен принцип. Именно резкият скок на цените за кратко време - до 30 пъти, тогава роди неговата ключова за прехода фраза. https://dnes.dir.bg/politika/tzena-dimitar-popov-9980131
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още