IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Булгартрансгаз“ проучва интереса за допълнителни доставки на газ през мрежата си

Резултатите ще покажат какъв е интересът на пазарните участници за транспортиране на допълнителни количества природен газ през мрежата на дружеството

15:30 | 03.07.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Държавната компания за пренос на природен газ „Булгартрансгаз“ ЕАД, част от „Български енергиен холдинг“ (БЕХ), стартира пазарен тест за оценка на търсенето на добавен капацитет в точките на междусистемно свързване, посочват от дружеството в прессъобщение.

Настоящите и потенциалните ползватели на газопреносната мрежа ще могат да подават необвързващи прогнози за търсене на добавен капацитет, с което дружеството цели да определи дали има интерес за транспортиране на допълнителни количества природен газ през мрежата му.

Информацията следва да бъде представена в рамките на осем седмици от началото на ежегодния търг за годишни капацитетни продукти, т.е. до 28 август 2023 г., добавят от компанията. Такси за оценка и обработване на прогнозите няма да бъдат налагани, за да се улеснят максимално пазарните участници.

Инициативата отразява разширяването на наличната газопреносна инфраструктура и свързването ѝ с мрежите на съседни страни като Гърция. Припомняме, че междусистемната газова връзка Гърция-България (IGB) беше въведена в експлоатация през октомври миналата година, като до началото на май по интерконектора бяха пренесени 892 млн. куб. м газ. Към края на април IGB имаше общо 16 регистрирани ползватели. Общият капацитет на IGB е 3 млрд. куб. м годишно, като 1,57 млрд. куб. м. са резервирани по дългосрочни договори с продължителност до 25 години. Останалият капацитет успешно се предлага на търгове за различни периоди на европейските платформи PRISMA и RBP.

Междувременно напредва работата по изграждането на междусистемната газова връзка Сърбия-България, която започна февруари 2022 г. Стойността на работите по изграждането на газопровода е около 90 млн. евро, като финансирането включва 49,6 млн. евро безвъзмездни средства от ЕС, заем от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) в размер на 25 млн. евро и национално съфинансиране. Трасето на територията на България ще бъде с дължина от 62 км. и ще се свързва със сръбската инфраструктура при Калотина към Ниш. Годишният капацитет на съоръжението ще бъде 1,8 млрд. куб. м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:30 | 03.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още