IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгартрансгаз" смени доставчика на материалите за разширението на "Чирен"

В отделно решение компанията определи строителя на газопровод от с. Бутан до газохранилището

16:57 | 23.03.23 г.
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

"Булгартрансгаз" е сменил доставчика на материали за разширяването на сондажната част на газохранилището край врачанското село Чирен, става ясно от публикация на Агенцията за обществени поръчки. Изпълнителят на договора, чиято стойност е 133,6 млн. лева без ДДС, беше определен още в края на декември 2022 г.

Тогава на първо място в търга беше класирана компанията "Чирен Дрилинг 2022", която обаче впоследствие отказва да подпише договора с възложителя. По тази причина и "Булгартрансгаз" се обръща към втория в класирането - "Екзало Дрилинг Чирен". Промяната е допустима от Закона за обществените поръчки.

Обществената поръчка за доставката на материали за разширението на сондажите на газохранилището беше обявена още през август 2022 година, сочат още документите. В процедурата участваха три компании, като DS Invest беше отстранена, тъй като не подаде в срок ключ за декриптиране на офертата си. Малко по-късно компанията изтегли своето предложение.

С отделно решение "Булгартрансгаз" определи и изпълнителя на проекта за изграждане на газопровод с дължина от 40 километра от с. Бутан до газохранилището. Това ще бъде компанията "Стройгазсистем". В процедурата за доставка на материали и реализацията на строителството участваха шест компании, като пет от тях са дали ключ за декриптиране на офертите. До финалния кръг бяха допуснати "Стройгазсистем", "Чирен КС" и "Инфра Експерт - Вемак".

Стойността на проекта е почти 84 млн. лева (без ДДС), а газопроводът ще свърже "Чирен" със съществуващата газопреносна мрежа на "Булгартрансгаз" в района.

Процедурата по избор на изпълнител беше блокирана от жалба на "Интерпром" пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), но в средата на януари Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата. Компанията не е пряк участник в процедурата, но е част от един от консорциумите, който възложителят отстранява, тъй като не изпълнява изискванията на търга.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 23.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още