IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството отпусна средства за анализите за ново ядрено гориво в АЕЦ "Козлодуй"

Министерският съвет одобри и сключването на застраховка на централата

18:30 | 13.07.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Архив, Олег Попов, Investor Media Group
Снимка: Архив, Олег Попов, Investor Media Group

Министерският съвет одобри допълнително финансиране на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) за 2023 г., става ясно от съобщение на правителствената пресслужба. На институцията ще бъдат преведени малко над 442 хил. лева, с които ще бъдат осигурени средства за извършване на експертиза за лицензиране на нов вид ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй".

През 2022 година директорът на АЯР коментира пред енергийната комисия в парламента не очаква до края на годината да бъдат готови нужните анализи за смяната на горивото. В агенцията тогава отбелязаха, че нямат средства за това перо, но и не очакваха в следващите месеци да се наложи да имат нужда от тях.

Заради политическата нестабилност България остана без бюджет за 2023 година, което вероятно налага и отпускането на отделни средства за АЯР. Само преди няколко седмици директорът на АЯР Цанко Бачийски предупреди, че процедурата се бави, защото компанията Westinghouse не е внесла необходимата документация. България има договор за доставки на алтернативно ядрено гориво от 2024 година, но преди това то трябва да получи лиценз за употреба от ядрения регулатор.

От правителството уточняват, че очакват след превеждането на средствата да бъде обезпечена дейността на агенцията в процеса по преглед на документацията за лицензиране на алтернативен тип ядрено гориво с цел издаване на разрешение за доставка и зареждане през 2024 г. на 5 блок на ядрената ни централа.

Алтернативни доставки на гориво ще има и 6 блок, но договорът е с френската Framatom, чието гориво е по лиценз на ТВЕЛ и няма да има нужда от лицензиране.

С отделно решение от днешното (13 юли) правителствено заседание беше одобрено сключването на застраховката на АЕЦ "Козлодуй" с Гражданско дружество "Български национален застрахователен ядрен пул". Срокът на договора е една година, посочват още от МС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 13.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 9 месеца
голема мъка за петоколонниците ... :))) ... гориво от westinghouse ... вой , реффф , цuфки ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още