IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Киев няма да преговаря с Москва за покупката на реакторите от АЕЦ "Белене"

"Енергоатом" каза, че не планира да подписва никакви документи с Москва

16:40 | 15.07.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Украйна не планира да подписва никакви документи с Москва относно евентуалното закупуване на два ядрени реактора руско производство от България, съобщи украинската компания "Енергоатом" в своя канал в Telegram, предава БТА.

Изявлението беше публикувано в отговор на интервю пред Ukrinform на украинския експерт Николай Щайнберг, главен инженер в Чернобилската атомна електроцентрала през 1986-1987 г., който заяви, че продажбата на оборудване за ядрени съоръжения и компоненти на други страни е обект на специален експортен контрол, така че е необходимо разрешението на страната производител, т.е. Русия. По думите му вследствие на това и в съответствие с международното право трябва да бъде подписано тристранно споразумение между Москва, София и Киев за продажбата на оборудването.

"Бихме искали да Ви информираме, че преговорите с българското правителство за закупуване на два ядрени реактора от Украйна, които да бъдат инсталирани на местата на недостроените трети и четвърти енергоблок на Хмелницката АЕЦ, действително продължават. Това беше потвърдено по-рано пред агенция Ukrinform от министъра на енергетиката на Украйна Херман Халушченко. Въпреки изявленията на Николай Щайнберг обаче, Украйна не води никакви преговори и не планира да подписва никакви документи с Русия", пише в изявлението на украинската енергийна компания.

При условие че преговорите с българската страна бъдат успешни, блоковете ще бъдат монтирани съвместно с международните партньори на "Енергоатом", по-специално с американската компания Westinghouse, с която имаме подписани споразумения за изграждане на нови енергийни блокове в Украйна. В същото време Украйна по никакъв начин няма да зависи от страната агресор за каквато и да е поддръжка на горепосоченото оборудване, пише още в изявлението на "Енергоатом".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 15.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 25 rate down comment 21
OHЯ
преди 9 месеца
Никой за нищо няма да пита сибирските диваци ! И това няма да е единичен случай , а ще си е правило оттук насетне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 26
mr. Yoda
преди 9 месеца
Така е. АЕЦовете са като лего. Ако не легне това тук, ще го щракнем там. Ако не, ще допилим, ще заварим и та-тааааа! УауУ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 19
danchomentata
преди 9 месеца
Пренареждането на жълтите павета в София започва на 16 юли https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sabota-i-nedelia/rosen-hristov-za-razsledvane-na-btv-v-ministerstvo-na-energetikata-izmami-njama.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още