IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работата на водната каскада по р. Днепър е под заплаха

Водите, необходими за пълноценната работа на ВЕЦ "Днепро", паднаха до критични стойности

21:03 | 24.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: "Укрхидроенерго"
Снимка: "Укрхидроенерго"

Нивото на водата за ВЕЦ "Днепро" падна до критичните 12 метра и това е заплаха за пълноценната работа на централата, съобщава "Укрхидроенерго", компанията оператор на водните централи в Украйна, която е 100% собственост на украинската държава. Централата е част от каскадата по реката, но работата ѝ е под заплаха след взрива на яз. "Каховка" и едноименната водна централа в началото на юни.

ВЕЦ "Каховка" беше шестата и последна водна централа по дължината на реката. Украинските експерти търсят начин да възстановят част от съоръженията, за да бъде ефективна работата на останалите нагоре по течението. Каскадата има балансираща роля и е от съществено значение за работата на цялата електроенергийна система на Украйна.

От "Укрхидроенерго" съобщават своя канал в Telegram, че преди седмица правителството е одобрило проект за възстановяването на ВЕЦ "Каховка", който предвижда проектиране и подготовка на ремонтните дейности. Те ще бъдат реализирани след края на войната и деокупирането на териториите. Средствата за този проект са от бюджета на "Укрхидроенерго", кредити и други източници, одобрени със закон.

ВЕЦ "Днепро" се намира край гр. Запорожие, който е под контрола на Украйна. Централата е петата по каскадата на реката и е най-голямата на територията на Украйна. 

Стротелството на водната централа започва през 1927 година и е въведена в експлоатация през 1932 година. ВЕЦ "Днепро" е взривявана на два пъти през Втората световна война - при отстъплението на съветските войски на 18 август 1941 година и след това от немските войски през 1943 година . Възстановяването ѝ започва през 1944 година и приключва през 1950 година с включването на последния хидроагрегат. След няколко модернизации през годините капацитетът на водната централа е увеличен до 1600 мегавата.

Водните централи осигуряват 8% от електроенергията в украинския микс. В страната са изградени повече от 100 ВЕЦ с обща инсталирана мощност от 6,2 гигавата, но част от тях бяха повредени от ракетните обстрели на руската армия. Енергийната инфраструктура на Украйна беше обект на масови атаки през зимните месеци и в резултат 40% от мрежата беше разрушена, а почти няма ВЕЦ и ТЕЦ без следи от войната, съобщават от енергийното министерство на страната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 24.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още