IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чешка компания ще строи най-големия соларен парк у нас на летището в Силистра

400 хил. соларни панела ще бъдат изградени на площ от 165 хектара

08:43 | 26.07.23 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Регистрираната в Прага Rezolv Energy купи правата за изграждане на соларен парк край Силистра от българската компания YGY Industries. Очакванията са, че проектът ще бъде реализиран до началото на 2025 година и това ще бъде най-голямата соларна централа у нас с капацитет от 229 мегавата.

От презентацията на сайта на Rezolv Energy е видно, че площта на парка, който ще носи името "Св. Георги", е 165 хектара на територията на старото летище в Силистра. На тази площ ще бъдат разположени 400 хил. соларни панела. Средната производствена мощност е 313 гигаватчаса електроенергия годишно, която ще бъде продавана чрез частни дългосрочни договори (PPA) на индустриални потребители.

Чешката компания вече присъства в региона с проекта за соларен парк Dama в Румъния. Плановете са тази централа да влезе в експлоатация през тази година. Инсталираната мощност е 1044 мегавата и това е един от най-големите соларни инсталации в Европа.

Соларните панели ще представляват 13% от общия инсталиран капацитет на България през тази година, а до 2030 година в страната ще има 6 гигавата соларни мощности, прогнозира Алистър Хамънд, главен оперативен директор на Rezolv Energy, цитиран от пресцентъра на компанията.

Очакванията са, че по време на строителството на парка ще бъдат открити 500 работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 26.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 4
andy
преди 9 месеца
Икономика разчитаща на ВЕИта е загубена икономика! Европа реши, че е по-хитра от Хитър Петър и ще издyxa перките! Не е случайно, че Китай произвежда панели за Еуропа, но той ползва атомна и въглищна енергия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
evlogi
преди 9 месеца
"...Средната производствена мощност е 313 гигаватчаса електроенергия годишно..." Що за безсмислено изречение?Тъй и не схванаха доста хора разликата между мощност и енергия и в какво се измерва всяко от тия понятия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
Един Българин
преди 9 месеца
Малко странно да унищожаваме летищата си. Дано да няма как да се използва за нещо друго т.к. сигурно основата за фундаментите за панелите ще е "бая яка" :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 18
zelka007
преди 9 месеца
да не вземе да ревне некоя чeбурашка , чехите ще си произвеждат слънчев трок , който според форумните енергетици е калпав ток , различен и крив , не е като ядреният ток ... и ще си го продават директно с дългосрочни договори ... пък чeбурашките ще си харчат православен ток ... малко скъпичък но пък истински ... следете днес ЕСО ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още