IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Връщат Валентин Николов начело на АЕЦ "Козлодуй"

Заявление за промяна на ръководството на централата е внесено в Агенцията по вписванията

21:40 | 10.08.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: АЕЦ "Козлодуй"
Снимка: АЕЦ "Козлодуй"

Валентин Николов е избран за директор на АЕЦ "Козлодуй" и ще замени на поста Георги Кирков. Това става ясно от справка в Търговския регистър. Заявлението е подадено днес (10 август) и е в процес на обработка. Николов ще застане начело на центалата, когато от Агенцията по вписванията потвърдят, че при избора му са спазени всички процедури и няма проблеми с документацията.

Валентин Николов управляваше АЕЦ "Козлодуй" от май 2012 година до април 2013 година и беше уволнен от тогавашния министър на енергетиката Асен Василев в служебния кабинет на Марин Райков. За освобождаването му беше съобщено след проверка в централата. Тогава Василев коментира пред журналисти, че в доклада има установени нарушения с възлагането на обществени поръчки, но не уточни дали смяната на Николов е в резултат от проверката.

Мотивът за назначението на Николов преди 11 години беше ускоряване на работата по удължаване на срока за експлоатация на двата работещи блока в Козлодуй.

В началото на 2021 година Валентин Николов напусна 43-то Народно събрание, за да участва в процедурата за избор на директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и беше назначен начело на дружеството, но през ноември същата година служебният енергиен министър Андрей Живков го отстрани от поста, но той остана член на борда на енрегийния холдинг до началото на 2022 година, когато беше отстранен от тогавашния енергиен министър Александър Николов.

Днес Андрей Живков е директор на БЕХ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 10.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
danchomentata
преди 8 месеца
What are Small Modular Reactors (SMRs)?Caje sukarije https://***.youtube.com/watch?v=gZOLCzMNaxE
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
danchomentata
преди 8 месеца
Преведено от английски-Сретен Йоцич, известен още като Йоца Амстердам, е сръбски гангстер от Велика Кришна, който действа в Холандия. Той беше осъден на 15 години лишаване от свобода за убийството на Горан Марянович през юли 1995 г. и излежава присъдата си в затвор Забела в Пожаревац, Сърбия. https://***.youtube.com/watch?v=K0rkMwrhmbg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още