fallback

Европа загуби битката с Китай за соларите. Ред е на вятърните турбини

Секторът не разчита на правителствена подкрепа в Европа, а Пекин отпуска мащабни субсидии и вече 9 от 15-те най-големи производители на турбини са китайски

19:42 | 11.08.23 г. 6

Оплакванията от доминацията на Китай при соларните панели отдавна са нещо обичайно в Европа, пише в коментар за Politico Ан Метлър, вицепрезидент за Европа на климатичния фонд на Бил Гейтс Breakthrough Energy и бивш ръководител на Европейкия център за политически стратегии на ЕК. Тя предупреждава, че същото ще се случи и с вятърните турбини, макар и все още никой да не обръща сериозно внимание на това.

Европа е "люлката" на технологиите за производството на електроенрегия от слънцето и вятъра. Това отне години на проучвания, разработки и отпуснати субсидии. Сега европейските производители отстъпват пред доминацията на Китай на пазара.

Пет от 15-те най-големи производители на вятърни турбини са европейски компании. Вместо да се радват на ръст на фона на ускореното развитие на зеления сектор, те се оплакват от рекордни загуби, пише Метлър. "Проблемите, за съжалание, се трупат от години и е невъзможно да бъдат решени на ниво бизнес, не и без цялостен европейски отговор", допълва още тя.

Експертът смята, че част от проблемите на сектора са прекалено многото иновации - в отговор на търсенето производителите разработват нови дизайни, по-големи перки, а цените падат. Администрацията обаче много бавно одобрява нови проекти - в изчакване в Европа например са проекти с капацитет от 80 гигавата.

Към това трябва да се добавят растящите цени на суровините, инфлацията, проблемите с доставките около коронавируса, което доведе до ръст на цената на вятърните турбини с 40% през последните две години.

Правителствата не правят нищо за подкрепа на сектора - въпреки предупрежденията на експертите, че негативните цени са проблем за развитието, четири държави в ЕС обявиха търгове с отрицателни цени, тоест инвеститорите трябва да плащат за изграждането на вятърните паркове в офшорните зони. Става въпрос за търгове в Германия, Дания, Нидерландия и Литва.

Затова не е чудно, че Китай взима надмощие с вече отработена тактика на бърза реакция, мащабни субсидии и подкрепата на държавата и на вътрешния, и на външния пазар. Така 9 от 15-те най-големи производители на вятърни турбини са китайски. На този фон европейските производители са тромави, скъпи и трудно успяват да се преборят с китайската конкуренция, допълва още Ан Метлър.

В не по-добро положение е американският GE Renewables, който е част от 15-те големи на пазара.

В същото време всички анализатори сочат, че вятърните паркове - особено тези навътре в морето, където ветровете са по-постоянни, са решението за зеления преход не само на Европа. И макар че доминацията още да не е много видимо в сърцето на ЕС, по периферията - в Сърбия, Турция, Гърция, китайските вятърни турбини са вече там и са в различен етап на реализация.

Според Ан Метлър ЕС и САЩ могат да обединят усилията си, за да се противопоставят на Китай.

Ще бъде жалко Европа да изпусне доминиращото си положение и по отношение на вятъра, пише още тя. По отношение на соларните панели Старият континент може да бъде извинен - просто не отчете колко бързо може да се придвижи Китай. Сега обаче няма извинение, а индустрията има отлична перспектива - и за производство на електроенергия на конкурентни цени, и за осигуряване на добре платени работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:36 | 11.08.23 г.
fallback
Още от Енергетика виж още