IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След протест: Властта се ангажира за държавно предприятие, което да преназначава миньори

До края на месеца ще бъдат разписани ангажиментите на правителството към въглищните централи за плавен енергиен преход

18:33 | 19.09.23 г. 4
Общонационално протестно шествие на миньори и енергетици, подкрепено от КНСБ и КТ Подкрепа. Снимка: БГНЕС
Общонационално протестно шествие на миньори и енергетици, подкрепено от КНСБ и КТ Подкрепа. Снимка: БГНЕС

Правителството и синдикатите ще подпишат до края на месеца споразумение за плавен енергиен преход, което ще гарантира работните места в мините и въглищните централи до 2038 г. За това се договориха на среща днес премиерът Николай Денков и ръководствата на двата синдиката КНСБ и КТ "Подкрепа".

Преговорите бяха проведени под натиска на национален протест на енергетици и миньори в центъра на София.

"Имаме съгласие по почти всички точки в декларацията. Има няколко нюанса по това как могат да се реализират техните предложения, но това са по-скоро технически проблеми, които няма да могат да се реализират, както е написано в декларацията, но можем да ги отразим в споразумението, за което се разбрахме, че ще работим и ще го подпишем до края на септември", каза Денков, цитиран от БНР.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров потвърди, че са постигнали съгласие националното споразумение за справедлив енергиен преход да бъде подписано в рамките на по-малко от две седмици. Споразумението ще гарантира работните места до 2038 г.

Димитров обяви, че част от споразумението е до 15 октомври да бъде създадено държавно предприятие, което ще бъде финансирано регионално по Плана за възстановяване и устойчивост за Стара Загора, Перник и Кюстендил, като неговата цел е миньорите, които ще загубят работата си, при същите условия на работа да бъдат преназначени от мините в това предприятие.

„Получихме конкретен ангажимент, че до 15 октомври ще бъде създадено държавно предприятие. То ще бъде финансирано регионално по Плана за възстановяване и устойчивост за въгледобивните райони на страната - Стара Загора, Перник и Кюстендил“, съобщи лидерът на КНСБ. 

Той подчерта, че очакват да бъдат подписани и финансирани ключови механизми, с които може да се запази заетостта.

Според Димитров това е единственият сигурен начин, че няма да излъжат миньорите и те ще имат работа до 2038 г. и ще продължат да работят и след това.

КНСБ и КТ "Подкрепа" също така искат партиите в парламента да станат гарант за изпълнението на споразумението, ако се стигне до неговото подписване.

Този следобед министър-председателят се срещна с представителна група на миньорите и енергетиците от протеста "За ясно и сигурно енергийно бъдеще на България", водена от президента на КНСБ Пламен Димитров и президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Миньори и енергетици протестираха днес пред Министерския съвет, като в протеста се включиха работници от целия въгледобивен сектор в България. Те поискаха яснота за бъдещето на енергийната политика и ограничаването на вредните емисии в сектора. Основните притеснения са за работните места във въгледобивните райони на страната - Стара Загора, Перник и Кюстендил.

Организаторите на протеста от КНСБ и КТ "Подкрепа" се опасяват от закриване на работни места - около 12 хиляди в комплекса "Марица Изток" с тенденция след 2030 г. те да станат 15 хиляди. Опасенията на КНСБ са, че ще бъдат застрашени индиректно до 100 хил. работни места от сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:33 | 19.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
grainis
преди 7 месеца
Проектът SGB на ИББ - ibb.alle.bg предлага пълна замяна на въглищата и газа в ТЕЦ-овете със свръхбързорастяща (в рамките на часове) , иннженерна, оранжерийна биомаса - biomass/alle.bg , произвеждана на място, в двора на ТЕЦа. Всички въглищни мини ще бъдат закрити, а миньорите - преквалифицирани до един в биофермери , биопроцесорни техници и оператори, работещи в стерилно-чиста среда, с бели престилки, таблет в ръка, и европейски заплати. Некролозите на портала на Мини Марица ще изчезнат .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
andy
преди 7 месеца
"Търчи лъжата" антибългарската сглобка ППДБ-ГРОБ-ДПС обещаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
evlogi
преди 7 месеца
Не разбрах, това държавно предприятие с кво точно ще се занимава? Или предметът му на дейност ще е да плаща заплати на съкратените миньори? Ей на тва му се вика дейност...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още