IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мекото време тласка надолу цената на газа в Европа въпреки рисковете пред предлагането

Газохранилищата на Стария континент са запълнени на над 95%

22:57 | 02.10.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на природния газ в Европа намалява, тъй като прогнозите за меко време през октомври засенчват рисковете пред предлагането, пише Bloomberg.

Цените за ден напред спаднаха с над 10%, а бенчмарковите фючърси загубиха 6% в понеделник, последвани по пътя им надолу от ключови енергийни контракти.

Очаква се в Северозападна Европа температурите да бъдат над обичайните за сезона през по-голямата част от месеца. Газохранилищата продължават да се пълнят и вече са запълнени на над 95%. Това, наред с намалялото търсене от индустрията, не позволява рязко повишаване на цените въпреки по-затегнатото предлагане.

Най-търгуваните фючърси отбелязват спад „на фона на продължаващото топло есенно време, високото производство на възобновяеми източници и запълнените газохранилища“, казват анализатори в компанията Energi Danmark. „Очаква се температурите в Германия да са с три градуса над средните тази седмица, а това ограничава значително търсенето“, допълват те.

В същото време доставките от Норвегия, водещият газов доставчик за Европа, остават под капацитета заради продължителното задържане на сезона. Притокът на алжирски газ към Италия е по-малък от обичайното от неделя насам, сочат данни на оператора на преносната система в страната. А в Нидерландия добивът от голямото газово находище в Грьонинген беше спрян планово на 1 октомври заради нанесени щети от земетресения.

Добивът на газ в Нидерландия постепенно намалява. Графика: Bloomberg LP Добивът на газ в Нидерландия постепенно намалява. Графика: Bloomberg LP

Цената на природния газ за следващия месец на нидерландската борса TTF, която е бенчмаркова за Европа, намаля до 39,34 евро/мВтч. Германските енергийни фючърси за месец напред също отбелязаха спад.

Очаква се търсенето на газ и електроенергия да бъдат по-високи през четвъртото тримесечие в сравнение с година по-рано, съобщават анализатори на S&P Global Commodity Insights. Те очакват нуждите от газ да нараснат с 5,9%, след като бяха потиснати през по-голямата част от тази година, тъй като промишлени компании и домакинства ограничиха потреблението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 02.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още