IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АИКБ: Държим на прозрачност на процедурите по инвестиции във въглищните региони

Срещата при премиера беше рестартът на процедурата за заявяване на инвестиционни намерения от инвеститори от страната и чужбина с нов срок 6 ноември, изтъква Васил Велев

22:40 | 04.10.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Председателят на управителния съвет на Асоциацията на индустриален капитал в България (АИКБ), Васил Велев. Снимка: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА
Председателят на управителния съвет на Асоциацията на индустриален капитал в България (АИКБ), Васил Велев. Снимка: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА

Парламентът прие споразумението между правителството и някои от протестиращите енергетици и миньори. Днес работодателските организации имаха среща с премиера по повод протестите. Темата пред БНТ коментира председателят на управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Васил Велев, който също присъства на срещата.

"Днешната среща при премиера беше рестартът на процедурата за заявяване на инвестиционни намерения от инвеститори от страната и чужбина с нов срок 6 ноември", заяви Велев.

Той уточни, че държат на прозрачност на процедурите по инвестиционните намерения за въглищните региони, създаване на комитет за наблюдение на този процес и създаването на енергийна стратегия за устойчиво и енергийно развитие с участието на енергийните партньори.

Относно приетите споразумения той добави:

"В първите две точки, където се говори за енергийна сигурност и плавен преход е пропусната много важна друга променлива, а именно конкурентни цени на енергийната. Ние не бихме ги оставили в този вид", уточни Велев.

"Вчера правителството прие програма за компенсиране на високите цени на електроенергията до края на годината, но ние смятаме, че такава програма трябва да действа до момента, в който има риск', добави още той.

Той обясни, че начинът, по който работодателите ще осигурят бъдещето на засегнатите хора и региони ще става с нови инвестиции.

"Много е важно запазването на доходите, не става въпрос за насърчаване на инвеститорите и предприятия, а за насърчаване на работниците от комплекса да си сменят работата", подчерта още Велев.

За да се гарантира сигурността на доставките енергийната сигурност, трябва да имаме резерв, а за да работят централите трябва да има механизъм за капацитети, обясни Велев. По думите му България е изпуснала сроковете и трябва да търси нов вариант.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 04.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
KP6952
преди 6 месеца
Според екстрасенси през лятото произвеждаме повече с 15% ,а през топлата зима не достигат 10% ел. енергия.Запрашаването от открития рудник трови и умират около 2000 души от дихателни болести на година. Кремиковци беше на загуба няколко години и го закрихме.Работиха четири пъти повече работници от мини за въглища. В завод има оператор на машина и в мината има оператор на машина. Заводът е на загуба и го закриват ,мината също и я закриват. Става въпрос за около 2000 работници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още