fallback

За пореден път България променя официално решението си за АЕЦ "Белене"

В последните 20 години властите не могат да решат какво да правят с проекта, датиращ от началото на 70-те

17:48 | 11.10.23 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

С решение на Министерския съвет България спира строителството на АЕЦ "Белене" и изважда проекта от списъка с обекти от национално значение, съобщават от правителствената пресслужба. Това е поредното официално решение относно строителството на втората ядрена централа у нас.

Официално решение за изграждането на АЕЦ "Белене" беше взето от правителството на Симеон Сакскобурготски през април 2005 година. Плановете за централата обаче датират още от началото на 70-те години на миналия век. Площадката започва да се строи в края на 80-те, но заради дълговата криза, в която изпадна България, работата е замразена през 1991 година.

През 2002 година премиерът Симеон Сакскобурготски възлага проучване на възможностите за рестарт на проекта и няколко години по-късно вече е факт решението за строителство. Убедеността на българските власти, че тази централа е необходима за страната обаче трае до 2012 година, когато през март премиерът Бойко Борисов отменя предишното решение и постановява, че страната ще се фокусира в нови мощности, но на площадката на АЕЦ "Козлодуй".

И това решение не е окончателно - през 2018 година министърът на енергетиката по това време Теменужка Петкова отново получава задачата да рестартира проекта и да проведе преговори със стратегически партньори, които да изградят централата без държавна подкрепа и гаранции. Пандемията от коронавируса обаче блокира процеса - според коментари на Министерството на енергетиката от началото на 2020 година чуждите инвеститори трябва да се запознаят на място с част от документацията на централата, а ограниченията за пътуванията правят това трудно изпълнимо.

Преди пандемията бяха избрани няколко кандидата, от които се чакаха оферти, но днес (11 октомври) от правителството възлагат на енергийния министър да прекрати процедурата и с тях.

Пет години по-късно Министерският съвет отново взима решение за съдбата на АЕЦ "Белене" и прекратява строителството ѝ. Още преди месеци премиерът акад. Николай Денков отбеляза, че фокусът отново е към нови мощности в АЕЦ "Козлодуй".

Една от причините АЕЦ "Белене" отново да бъде спрян е войната в Украйна, която направи реализацията на руски проекти на територията на ЕС невъзможна. Закупеното оборудване за централата е от руската "Атомстойекспорт" и страната ни не може да изгради централата с него сама. Разрешителните за нея обаче са обвързани с типа оборудване.

За новия обрат в намеренията за АЕЦ "Белене" стана ясно още преди време, когато в началото на юли властите съобщиха, че ще водят разговори с Украйна за продаване на оборудването на централата. Тогава парламентът даде срок от 60 дни на енергийния министър Румен Радев да проучи възможната сделка, включително и да направи оценка на оборудването.

До този момент няма официално съобщение докъде стигнаха преговорите с Киев, макар че преди месец във формата "Властта говори открито" Денков съобщи, че оценката на състоянието на оборудването е готова и цената, която може да получи България за него е над 1 млрд. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:49 | 11.10.23 г.
fallback
Още от Енергетика виж още