IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС излезе от задънената улица за реформата на енергийния пазар

Испания намери компромис в спора между Франция и Германия

10:54 | 18.10.23 г. 8
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Министрите на енергетиката на Европейския съюз (ЕС) най-сетне намериха компромис в позициите си и излязоха от задънената улица в преговорите за реформата на енергийния пазар. На заседание тази седмица в Люксембург бяха преодолени споровете между Франция и Германия относно възможностите чрез реформата да бъде субсидирано удължаването на живота на ядрените мощности. Така Париж ще може да произвежда евтина енергия и според Германия да има нечестно предимство на единния пазар.

Германският министър на икономиката Робер Хабек разкритикува липсата на конкуренция на френския ядрен сектор, пише Euractiv. Договорите за разлика, при които държавата субсидира производството на електроенергия, за ядрените централи не могат да изкривят пазара, защото цената на ядрената енергия е приблизително такава, каквато е на повечето зелени мощности, отговори френският министър Агнес Пание-Рунаше.

Спорът беше решен от испанско предложение, внесено в последния момент, което прави пожелателно субсидирането на енергията от съществуващите мощности. Испанският енергиен министър Тереса Родригез коментира, че с пробива потребителите ще имат достъп до евтина електроенергия и ще бъде ускорено използване на възобновяеми енергийни източници, които са чист и евтин източник на енергия, пишат от Европейския съвет.

Испания е ротационен председател на ЕС до края на годината.

Реформата беше предложена от ЕК още през март 2023 година, като целта ѝ е да бъде избегната кризата от 2022 година. Тя залага на мерки като договори за разлика, които от една страна дават сигурност на инвеситорите да развиват зелени проекти, а от друга - носят стабилност на цените, допълват от институцията.

Промените ще направят цената на електроенергията в общността по-малко зависими от изкопаемите горива, допълват от ЕК. Именно рязкото повишение на цената на газа доведе и до рекордните цени на електроенергията през миналата година, тъй като голяма част от централите в Европа използват газ.

Фокусът за производство на електроенергия сега е върху соларни, вятърни, водни и геотермални централи, както и ядрена енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 18.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 6 месеца
До: 0pk ... хех ... аз ли съм ти капацитета за енергетика ... :))) ... khao-то те е питал много точно !! ... зачете ли материалът въобще ?! схвана ли за какво иде реч ?! четене на текст с разбиране практикуваш ли ?! французите искат да приравнят ядрените централи с ВЕИ и да се възползват от схемите за доплащане на разлика ... ако им беше ефффтин точецът , щяха ли да искат такива договори ?! ядрен ток от новопостроена централа е около 120-150 евра за мегаватчас , а фотоволтаик 30 евра ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 4
0pk
преди 6 месеца
До: khao какво да те питам тебе, уж са все тъъъъпи въпроси, па ти и на тях не можеш да отговориш. Езък ти за вишуту образувание. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
khao
преди 6 месеца
До: 0pk да, защото статията е за Германия и Францип, а не за България... но ти винаги можеш да питаш друг още по тъъъп въпрос (примерно кога ще се класираме на световното) ... и на него няма да мога да ти отговоря
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 6
0pk
преди 6 месеца
До: khao но пък ти си я прочел и не можеш да отговориш? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 6 месеца
До: 0pk Всичко! На първо място че ти НЕ си я прочел, щом питаш поредния тъъъп въпрос! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
0pk
преди 6 месеца
До: khao и какво ти стана ясно на тебе, като прочете статията? Ще строим ли нов АЕЦ или ше бучим още перки с панелки - за по-евтина енергия, която ше съхраняваме в батерийки? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
khao
преди 6 месеца
До: 0pk пише го в статията или искаш някой да ти я прочете поради пропуснат 3ти клас? :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 8
0pk
преди 6 месеца
Ае зелкич, я разясни - каква е тази евтина енергия, която франция може да произвежда, а германия не може? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още