IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е сред най-малко енергийно уязвимите страни в Източна Европа

Голямата зависимост от вноса на енергоресурси прави Европа като цяло един от по-уязвимите региони

16:18 | 19.10.23 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

България е сред петте най-добре справящите се с енергийната уязвимост държави в Източна Европа в индекса на Euromonitor International. Глобалното проучване беше представено в предаването "Чиста енергия" на Bloomberg TV Bulgaria. Класацията се основава на данни за енергийната ефективност, зависимостта от вноса на енергия, енергийния микс и капацитета на производството на електроенергия на 100 държави.

По тези показатели България е около средното ниво в световен мащаб, но е сред водещите в региона на Източна Европа. Причината е големият дял на ядрената енергия, която дава алтернатива на изкопаемите горива. Страната има много добър достъп до енергийната мрежа и едно от най-високите нива на производство на електроенергия на човек от населението в региона, разказа Александра Свидлер, част от екипа на Euromonitor International.

Рисковете за страната са свързани със зависимостта от вноса на петрол и газ, защото това ни прави зависими от външни шокове от пазарите, макар че е нетен износител на електроенергия. Отказът от въглищата и натискът да бъде преминато на по-устойчиво и чисто производство на ток също влошават представянето на България в класацията.

Българската индустрия е с много висока енергийна интензивност - най-високата в ЕС, което е сигнал за необходимостта от инвестиции в технологии за енергийна ефективност, посочи още експертът.

Като цяло само три европейски държави са в Топ 10 на най-добре справящите се с енергийната уязвимост държави - Норвегия, Швеция и Швейцария. Регионът има добри резултати по показателите енергийна ефективност, цялостно икономическо развитие, но и голяма зависимост от вноса на изкопаеми енергоизточници - основно петрол и природен газ, защото няма местен добив.

Това прави региона рисков по отношение на волатилността на пазара и възможно прекъсване на доставките.

Но, от друга страна, наличието на местен добив не е единствено условие - Ангола например има собствени залежи на природен газ, но и слаба електрификация и достъп до енергийните мрежи.

Сред най-зле представящите се страни в класацията Свидлер отбеляза Беларус и Ливан, които нямат достатъчно местни ресурси и като цяло развитието на енергийната система не е достатъчно.

Какво още разказа Александра Свидлер можете да видите в предаването "Чиста енергия" на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 19.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Achtung
преди 6 месеца
Причината да ни има в тази класация са 5 и 6 блок на АЕЦ, знаем от кой построен .....най-големия Т.Ж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
OHЯ
преди 6 месеца
Тъжна новина за pycopoбите , те си знаят , че без изостаналата сибирска пустош не можем , и това си е !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още