IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еманюел Макрон търси решения на ядрените си проблеми в "задния двор" на Русия

Доставките на уран от Нигер и от Русия изглеждат все по-несигурни за Париж

19:59 | 01.11.23 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Френският президент Еманюел Макрон пристигна на посещение в Казахстан и основната тема на разговорите му с колегата му Касъм-Жомарт Токаев са икономическо и политическо сътрудничество, съобщават от пресслужбата на казахстанското президенство. Двамата са обсъдили енергийни и транспортни въпроси, както и развитието на стратегическото партньорство между двете страни.

Токаев отчете, че Франция е основен инвеститор в Казахстан. "Сега в света има много кризи и дисбаланси. Стратегическото партньорство позволява на всяка от нашите две страни да намери рановесие и баланс в различни сфери", каза от своя страна Еманюел Макрон.

Европейското издание Politico отбелязва в коментар, че с визитата си Макрон ще се опита да намери решение на един от големите проблеми за ядрения сектор - доставките на уран, след влошаването на отношенията с Русия и бунтовете в другия водещ доставчик Нигер.

След като военна хунта превзе властта Париж не очаква, че африканската държава ще остане доставчик, на който може да се има доверие. Нигер осигурява около 15% нуждите от уран на Франция, който се използва за производството на гориво за ядрените си реактори.

Несигурност има и относно доставките на руския уран след войната, която започна Москва в Украйна.

Казахстан има право да развива двустранните си отношения по собствено осмотрение, коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков по време на своя редовен брифинг в Москва. Колкото до пазара на уран, той е категоричен, че Русия не може да бъде пренебрегната, колкото и пазарът да е конкурентен, пише ТАСС. 

В делегацията на френския президент за посещенията в Казахстан и Узбекистан са директорите на EDF Люк Ремон и на Orano Клод Имован. От Елисейския дворец коментираха, че всички нови контракти и договорки ще бъдат публикувани в рамките на визитата на Макрон. Освен Казахстан той ще пътува и до Узбекистан - и двете държави са в орбитата на Русия в момента, но Токаев отдавна дава признаци, че не би отказал да се приближи към Европа.

Руската информационна агенция ТАСС съобщава, че Астана е готова да започне преговори за изграждане на ядрена централа с френската EDF. Сред другите потенциални участници са и руската "Росатом" и китайската CNNC и южнокорейската KHNP. Министърът на енергетиката на страната Алмасадам Саткалиев посочи, че ще бъдат водени разговори и с TotalEnergies за строителство на вятърен парк.

На този етап ядреният сектор на Русия не е под санкциите на ЕС - няма и особена вероятност това да се случи скоро на фона на заявките на унгарските власти. Но някои от държавите в общността самостоятелно предприемат мерки за разнообразяване на доставките. От началото на войната вносът на руски уран в ЕС се свива с 16%, докато вносът от Казахстан се увеличават с 14 на сто, сочат данните на Евратом.

От държавната ядрена компания "Казатомпром" съобщават пред Politico, че непрекъснато расте интересът на европейски компании към доставки на уран.

Френската компания Orano от 90-те години на миналия век работи в Казахстан, но има повече проекти в Узбекистан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 01.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 3
ewxbawvfp
преди 5 месеца
Искате ли нови усещания в секса? Секс няколко часа подред, силна и дълга ерекция, ярки оргазми, много спеpма и доволно момиче. Сега е възможно и безопасно на всяка възраст! Този артикул вече е в разпродажба -----> https://s4.lv/xbio
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 4
Minka
преди 5 месеца
Тихо и кротко, Урана удари 75$.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 10
mr. Yoda
преди 5 месеца
Еманюел Макрон търси решения в "задния си двор". Така се редактира правилно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 19
zelka007
преди 5 месеца
ние сключихме с канадците дългосрочни договори . освен нас румънци , пакистанци , индийци , китайци , южно корейци имат също дългосрочни договори ... рассийската масово започват да я заобикалят . а освен нея и държавите от нейната орбита ... :))) ... те са си самодостатъчни ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още