IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия се подготвя да премахне забраната за износ на горива

Москва наложи мярката заради недостига на вътрешния пазар, но сега страната навлиза в зимния сезон и търсенето пада

12:19 | 10.11.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

До средата на ноември Русия може би ще премахне забраната за износ на горива. За това свидетелстват три източника на Ройтерс от петролната индустрия на страната. Според тях руските власти са изпратили съобщение до рафинериите да се подготвят за подновяване на износа.

В началото на ноември вицепремиерът на Русия Александър Новак коментира, че на този етап няма решение за подновяване на износа. Такова може да има при свърхпроизводство на горива, но такива данни не са налични, стана ясно още от неговите думи, цитирани от ТАСС. През миналия уикенд той потвърди, че Русия ще запази ограниченията за добив на петрол и за износ на горива до края на годината.

На 8 ноември обаче енергийният министър Николай Шулгинов отбеляза, че все пак се разглежда вариант за премахване на ограниченията. Руска петролна компания пък е заявила пред Ройтерс, че има предупреждение за премахване на забраната през следващата седмица (12-19 номври).

Източници на агенцията са съобщили, че на базата на тези предупреждения вече изготвят планове за експорт на горива и за работата на рафинериите.

На този етап от руското Министерство на енергетиката не са коментирали информацията.

Дизелът заема най-голям дял от износа на руски горива - към 35 млн. тона през 2022 година. През миналата година страната е изнесла и около 4,8 млн. тона бензин.

На 21 септември обаче износът беше забранен заради недостиг на вътрешния пазар и увеличаване на цените. На 6 октомври мярката беше облекчена заради препълване на складовете с дизел.

Петролните компании лобираха за премахване на мярката - Русия навлиза в зимния сезон с традиционно по-ниско потребление на горива. "Не можем да продаваме толкова, колкото произвеждаме, само на вътрешния пазар", казва източник от петролните среди пред Ройтерс. Компаниите получават субсидии от правителството за количествата горива, които продават на вътрешния пазар, за да бъдат поддържани цените изкуствено ниски. През сепетмври тези субсидии бяха свити наполовина, заради което повечето рафинерии изнесоха продукцията си или затвориха за планов ремонт. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 10.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още