fallback

"Лукойл Нефтохим" заплашва със спиране на производството заради отмяната на дерогацията

Рафинерията иска диалог, за да се намери безрисково решение за българския пазар на прекратяването на вноса на руски петрол

12:22 | 18.11.23 г. 8

„Лукойл Нефтохим Бургас“ настоява износът на горива, произведени от руски петрол, да продължи, като предупреждава за рискове за българския пазар заради препълването на складовете след прекратяването на дерогацията за вноса на нефт от Русия.

Компанията посочва, че има риск производството да спре заради договореното поетапно отпадане на квотите за износ.

„Във връзка с обявената договореност между управляващите партии в Народното събрание относно дерогацията за внос на руски петрол, „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД заявява, че отмяната от 1 януари 2024 г. на квотите за износ на нефтопродукти, които не могат да се пласират на българския пазар, фактически е равносилна на отмяна на дерогацията още от декември 2023 г.“, посочва се в съобщение на компанията, изпратено до медиите.

„Липсата на възможност за износ на тези продукти ще доведе до бързо препълване на складовете на рафинерията, а това – до принудително спиране на производството. Това може да постави бургаската рафинерия в условия на повишен технологичен и логистичен риск и да застраши доставките на горива за българския пазар“, допълва се в съобщението.

От компанията призовават за диалог, за да се намери „безрисково“, според нея, решение, като декларира готовност да преговаря.

В петък ГЕРБ, „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ППДБ) и ДПС се договориха дерогацията, или изключението, което Европейският съюз (ЕС) направи за България във връзка със забраната на вноса и преработката на руски петрол, да отпадне на два етапа.

От 1 януари 2024 г. се предвижда да се спрат квотите за износ на горива, произведени от руски петрол, за Украйна и страни извън ЕС. От 1 март се предвижда да спре вноса на руски петрол за преработка в рафинерията.

От партиите коментираха, че са се съгласили на този преход в две стъпки, за да няма сътресения на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:22 | 18.11.23 г.
fallback
Още от Енергетика виж още