IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Gastrade е поискала още 106 млн. евро за LNG терминала край Александруполис

България има дял от 20% в проекта и разчита на него за доставките на втечнен газ през следващата година

20:55 | 28.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Проектната компания на терминала за втечнен газ край Александруполис Gastrade е поискала допълнително финансиране от гръцката държава в размер на 106,1 млн. евро заради значителното увеличаване на планираните разходи за строителство и експлоатация на съоръжението. Това става ясно от писмен отговор на парламентарен въпрос на министъра на енергетиката Румен Радев, публикуван в деловодството на Народното събрание.

България чрез държавната "Булгартрансгаз" има дял от 20% от проекта. Капацитетът за доставка е 6,1 млрд. куб. метра годишно и очакванията бяха, че ще заработи до края на 2023 г.

Румен Радев припомня, че през септември Европейската комисия (ЕК) одобри отпускането на средства по проекта, определяйки го като съвместимо с правилата за допустимата държавна помощ. С решение на министъра на енергетиката на Гърция от 6 ноември 2023 г. на Gastrade са отпуснати още 60 млн. евро грант от средствата по ОП "Конкурентоспособност, предприемачество и иновации" за отминалия програмен период (2014-2020 година).

В началото на ноември е актуализиран и бизнеспланът на проекта, в което е включена актуализацията на бюджета и отлагане на срока за експлоатация с два месеца, отбелязва още Радев. Според новите планове до средата на декември 2023 г. ще трябва да се изгради свързващата инфраструктура на сушата, а присъединяването към мрежата на гръцката газопреносна компания DESFA е планирано за края на януари 2024 г.

Преди дни изпълнителният директор на Gastrade Костис Сифнаиос беше в България за среща на газопреносните оператори по Вертикалния газов коридор. На журналистически въпрос той отговори, че очаква терминалът край Александрополис да бъде въведен в търговска експлоатация между 15 февруари и 10 март 2024 г., като най-вероятно датата на откриването ще е 1 март.

Радев коментира в своя отговор на парламентарен въпрос, че въпреки забавянето България има осигурени количества природен газ за отоплителния сезон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 28.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още