IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри допълнително финансиране за терминала за втечнен газ до Александруполис

Целта на мярката е изграждането на терминала да завърши до края на 2023 г., както е по план

17:46 | 30.09.23 г.
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Европейската комисия разреши на Гърция да отпусне 106 милиона евро държавна помощ за доизграждането на терминала за втечнен природен газ в Александруполис, съобщиха от ЕК.

Гръцките власти са уведомили Комисията за своите планове да отпуснат допълнителна помощ на оператора на новия терминал Gastrade SA. Мярката има за цел да даде възможност на бенефициента да завърши изграждането на терминала, както е планирано, до края на 2023 г.

Помощта ще бъде под формата на директна безвъзмездна помощ. Според Брюксел държавната помощ е необходима, защото проектът е важен за осигуряването на доставки на газ за Гърция и региона на Югоизточна Европа и за постигането на диверсификация на енергийните доставки и прекратяването на зависимостта от руски изкопаеми горива, съобщава БНТ.

Комисията заключи, че положителните ефекти от мярката надвишават всички възможни отрицателни ефекти върху конкуренцията и търговията в ЕС.

Строителството на терминала за втечнен газ до Александруполис започна през май 2022 година и е планирано да влезе в експлоатация в края на тази година. Българският газов оператор "Булгартрансгаз" притежава 20% от акциите на терминала.

България предоговори резервирания капацитет на един милиард кубически метра. Така страната ни ще получи двойно повече втечнен газ през платформата в Александруполис.

Търговският интерес към терминала непрекъснато расте, което ще увеличи доставките за европейските страни ,коментират енергийни експерти.

Газът, който ще се разтоварва в Александруполис, ще се доставя при пълна прозрачност на търговете, според икономисти, цитирани от БНР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:47 | 30.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още