IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лула да Силва: Бразилия не иска и никога няма да бъде пълноправен член на ОПЕК+

Страната ще продължи да добива на петрол, за да подкрепи ръста на икономиката си

19:19 | 03.12.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Бразилия никога няма да се присъедини към ОПЕК+ като пълноправен член, а ще бъде само наблюдател, каза президентът Луис Инасио Лула да Силва, цитиран от Ройтерс. Коментарът беше направен в кулоарите на COP28 в Дубай, уточнявайки предишните си думи относно членството в картела.

"Бразилия няма да бъде пълноправен член на ОПЕК, защото не иска да бъде. Това, което искаме е влияние", каза бразилският президент по повод своето членство.

Преди ден той каза, че Бразилия ще влезе в организацията, за да я подготви за края на изкопаемите горива. Енергийният министър на Бразилия пък отбеляза, че планират да използват приходите от търговия с петрол за финансиране на чистата енергия и възобновяемите енергийни източници.

Еколозите в Бразилия и по света критикуват опитите на Лула да Силва да се представи като лидер на екологичното движение, посочвайки ограничаването на обезлесяването на тропическитегори в Амазонка. В същото време обаче продължава с плановете си за разработване на петролни находища в морето.

Държавната петролна компания Petrobas няма да спре да добива петрол, защоот изкопаемите горива ще бъдат част от глобалната икономика още известно време, коментира още бразилският президент и допълни, че компанията ще продължи да върши това, което е необходимо, за да бъде осигурен ръстът на бразилската икономика.

Преди дни Ройтерс съобщи , че Бразилия смята да се присъедини към ОПЕК+, но без да участва квотите за добива на петрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 03.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 8
zelka007
преди 5 месеца
е що не ще в опеците+ ?! а друзя антиваксъре-газовици ?! да не би щото опеците+ са от потърпевшите с масовите съкращения на добивите , пък тез извън не страдат от такива драми и си продават на нормалният свят , колкото могат да изпомпят ... :))) ... мдаааа ... разбирам го човекът ... освен това нема да им гледа мрачните физиономии на крадците на бидета ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още