IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК+ задълбочава съкращенията на производството с нови 1 млн. барела дневно

Членовете са постигнали принципно съгласие, което предстои да бъде гласувано, съобщават делегати, пожелали анонимност

20:09 | 30.11.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Групата на ОПЕК+ се съгласи да задълбочи продуктовите съкращения след спад на цените на суровия петрол и предупреждения за нови излишъци догодина.

Членове на групата на страните износителки и техните съюзници начело с Русия са се договорили за съкращения на добива от допълнителни 1 млн. барела на ден по време на срещата си в четвъртък, съобщават делегати пред Bloomberg. Понижението идва наред с дългоочакваното удължаване и за догодина на доброволното понижение на добива на Саудитска Арабия със същото количество.

Членовете са постигнали принципно съгласие, което предстои да бъде гласувано, съобщават делегатите, пожелали анонимност. Подробностите по окончателното споразумение, включително производствените нива на отделните страни, ще бъдат съобщени индивидуално от държавите, а не в обичайното комюнике от ОПЕК+, посочват още запознатите.

Новината не можа да предизвика значителен ефект заради липсата на подробности. Минути преди 20 ч. българско време цената на международния сорт Брент намалява с 0,3% до 82,88 долара за барел. Фючърсите върху американския сорт WTI обаче поевтиняват по-осезаемо с 2,2% до 76,14 долара за барел.

Допълнителното понижение от 1 млн. барела на ден удовлетворява това, което делегатите определят като основната цел на Рияд за срещата. Продължилите над седмица предварителни разговори изглежда са постигнали резултат и са преодолели първоначалното несъгласие на някои африкански държави за техните производствени квоти. Споровете накараха срещата да бъде отложена със седмица.

„Ако тези числа бъдат потвърдени, това показва, че ОПЕК+ иска да задържи ръце на петролното кормило“, коментира Джовани Стауново, анализатор на UBS Group AG. Групата „продължава да прилага проактивна позиция, като се има предвид вероятно по-слабото сезонно търсене в началото на 2024 г.“, допълва той.

От юли насам Саудитска Арабия намалява доброволно с допълнителни 1 млн. барела на ден добива си. Кралството настоява останалите членове на ОПЕК и техните съюзници да се присъединят към усилията, след като цените на суровия петрол намаляха с над 10% спрямо септемврийския си връх. По-значително групово намаление на производството може да предотврати създаването на нов петролен излишък, каквито са прогнозите за началото на следващата година.

Ново понижение от 1 млн. барела на ден за цялата ОПЕК+ може всъщност да е само наполовина толкова голямо в реално изражение, коментира преди срещата Амрита Сен, директор на звеното за проучвания на Energy Aspects Ltd. Това е защото някои страни вече така или иначе добиват под тези свои цели, коментира тя.

По думите на Джовани Стауново ключови подробности около споразумението все още липсват. Не е ясно нито как пониженията ще бъдат разпределени между страните членки, нито как намаленият с 300 хил. барела на ден износ на Русия ще се отрази на общите стойности.

Производството на петрол намаля пред последните два месеца на фона на богатото снабдяване и влошаващите се икономически условия. Цените биха могли да се понижат дори още повече догодина, когато се очаква рязко забавяне на ръста на търсенето.

Бразилия също ще се включи към хартата за сътрудничество на ОПЕК+, но това няма да я обвърже с производствени съкращения. Бразилският енергиен министър Александре Силвейра заяви, че това ще стане догодина. Хартата е отворена за всички страни производителки и не обвързва или ограничава суверенните им права.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 30.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
zelka007
преди 5 месеца
хихи ... айде още 1млн назад ... да видим докога ще се ослушват другите , че рашибозуците бурят с добивите ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още