IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спор за финалните квоти за добив на петрол отлага срещата на ОПЕК+

Новата дата на заседанието съвпада с първия ден от преговорите за климата на ООН

23:16 | 22.11.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Саудитска Арабия и нейните съюзнички производителки на петрол отново се сблъскват със спор за квотите за добив на африканските членки на алианса ОПЕК+, принуждавайки групата да отложи една от ключовите си срещи, пише Bloomberg.

Коалицията от 23 държави, включваща Организацията на страните производителки на петрол и нейните съюзници (ОПЕК+), отложи заседанието си, на което трябваше да вземе финалното си решение за нивата на добива през 2024 г., с четири дни до 30 ноември. Делегатите заявиха, че имат нужда от още време, тъй като Ангола и Нигерия се притесняват от ниските нива, наложени им от по-мощни членове.

Преди срещата да бъде отложена в сряда, търговците на петрол смятаха, че Саудитска Арабия се готви да удължи едностранното си намаление на добива от 1 млн. барела на ден в опит да подкрепи нестабилните цени. Имаше и някои прогнози, че Рияд може дори да накара други членове да последват примера му със свои собствени допълнителни ограничения.

Вместо това Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници изместиха предстоящата си среща – ход, който изненада много от членовете. Новината беше причина и за още по-сериозното поевтиняване на петрола.

„Отлагането на такава среща е нещо голямо“, заяви Ян Стюарт, икономист в Piper Sandler & Co. в Ню Йорк. „Не го правиш просто така.“

Спорът задълбочава разногласията от юни , когато Ангола, Конго и Нигерия бяха принудени от саудитския енергиен министър принц Абдулазиз бин Салман да приемат по-ниски цели за добива си през 2024 г., които отразяват намалените им възможности. Африканските износители са затруднени от недостатъчните инвестиции, оперативните прекъсвания и остаряващите петролни находища през последните няколко години.

Страните с нежелание приеха новите квоти с уговорката, че те ще бъдат преразгледани отново, ако външен одит от три фирми - Rystad Energy A/S, Wood Mackenzie Ltd. и IHS - докаже, че капацитетът им е по-голям. Тази оценка вече е направена, но трите компании са отхвърлили изводите ѝ, твърдят служители, съгласили се да говорят при условие за анонимност.

Нигерия наскоро показа, че е способна да надхвърли новите си ограничения. Тя е добивала 1,416 млн. барела на ден миналия месец, или с 36 хил. барела дневно над целта си за 2024 г., показват данни от секретариата на ОПЕК във Виена.

Като част от договорената през юни сделка Обединените арабски емирства (ОАЕ) си осигуриха правото да увеличат умерено производството през януари, за да разгърнат наскоро увеличените мощности. Не е ясно обаче дали в момента Абу Даби е притиснат да се откаже от това увеличение, за да подкрепи слабите пазари.

Новата дата на срещата съвпада с първия ден от преговорите за климата на ООН, известни като COP-28, които се провеждат в Дубай в ОАЕ. Делегатите твърдят, че не е сигурно дали отложената среща ще бъде във Виена, както първоначално беше планирано, или ще се проведе като уебинар онлайн.

Липсата на споразумение на ОПЕК+ за производството през следващата година би поставило световните петролни пазари в нестабилно положение.

Суровият петрол е поевтинял с 18% от септемврийския си връх на фона на изненадващо силното американско производство, докато Китай - най-големият вносител на петрол в света – регистрира спад при маржовете на рафиниране и колебливи икономически показатели. Световните пазари са напът да преминат към излишък в началото на следващата година, тъй като растежът на търсенето се забавя драстично, а някои производители като САЩ и Гвиана продължават да отчитат ръстове, твърдят Международната агенция по енергетика .

В същото време доставките от Иран се възобновиха, тъй като САЩ отслабиха прилагането на санкциите си, а руският износ остана стабилен, тъй като страната доставя повече от квотата си в ОПЕК+.

Поевтиняването на суровината беше добра новина за потребителите, притиснати от години на необуздана инфлация, но предизвика дискомфорт на износители като Саудитска Арабия. Рияд може да има нужда от цени, доближаващи се до 100 долара за барел, тъй като харчи за строителни мегапроекти и известни спортни играчи, смятат от Bloomberg Economics .

Растежът на търсенето е много силен, но предлагането е много по-високо от очакваното, така че ОПЕК+ трябва да намали добива си, заяви Пиер Андуран, известен търговец на петрол и основател на Andurand Capital Management, в интервю за Bloomberg .

"Саудитците вероятно ще искат и другите страни да съкратят производството си", сподели той. "Ще се водят преговори."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:44 | 22.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 5 месеца
хихи ... тия от ОПЕК+ започнаха да се усещат , че ги изрезват от пазарът постепенно ... хамериканци , гвинейци , канадци , бразилци , китайци вдигат добивите постепенно и затварят пазарът в белият свет , а пролетарският юг само съкращава ... който се е фанал с рассийката и брадатите все е просперирал ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още