IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България увеличава вноса на газ с 35% през октомври

Добивът и доставките на твърди горива намаляват с около 30%, сочат данните на НСИ

14:53 | 29.12.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През октомври вносът на природен газ в България се увеличава с 34,5% на годишна база до 191 млн. куб. метра, сочат данните за производството и доставките на енергийни продукти на Националния статистически институт (НСИ). На месечна база има повишение от 6,7%.

Добивът на природен газ остава без промяна за пореден месец  - 1 млн. куб. метра.

Като цяло статистиката показва понижение на производството на петролни продукти с 8,5% спрямо октомври 2022 г. По-съществено е то при производството на дизел (с 12,5% до 280 млн. тона). При производството на бензин спадът е от 8,6 на сто до 169 хил. тона.

Данните на НСИ показват, че основната част от произведения бензин е изнесена - доставките на вътрешния пазар са в обем на 46 хил. тона, което е с 9,5% повече спрямо същия месец на 2022 г. Що се отнася до дизела, доставките на българския пазар са 229 хил. тона.

България има дерогация по отношение и на вноса на руски петрол, и на износа на продукти, произведени от него, макар и в ограничени количества. Преди няколко седмици страната ни се забърка в голям скандал, когато се оказа, че не спазва тавана върху цената на руския петрол и изнася произведени от руския  петрол продукти, което е забранено за останалите членове на ЕС. Оказа се обаче, че София се е възползвала в "дупки" в санкционния режим срещу Русия.

Народното събрание все пак гласува забраната за износ на горива, произведени от руски петрол, от 1 януари 2024 г. и премахна дерогацията за вноса на руски петрол от 1 март 2024 г.

От данните на НСИ е видно още и намаляване на производството на електроенергия - с малко над 15% до 2,78 тераватчаса. На месечна база спадът е от почти 13%. Малка част от произведената електроенергия е изнесена - доставките на вътрешния пазар са 2,42 тераватчаса.

Съществено намалява и добивът на твърди горива с 31% до 1,96 млн. тона. Спрямо месец септември спадът е от 41,3%. С почти 28% на годишна база до 2,02 млн. тона намаляват и доставките на твърди горива на вътрешния пазар.  Спрямо септември обаче доставките се увеличават с над 40 на сто. 

 Разликата между добива и продажбите на твърдите горива се компенсира с внос, уточняват от НСИ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:53 | 29.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
borisovaaaaaaa
преди 3 месеца
С радост наблюдаваме увеличаващия се внос на природен газ в България, който не само укрепва нашия енергиен сектор, но и приноси значителни ползи за икономиката и стабилността ни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още