IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Генерал Мраз" може да се обърне срещу Владимир Путин

След като месеци плашеше Европа със студ без руски газ, сега руският президент е изправен пред подобни проблеми

11:13 | 11.01.24 г. 5
Река Нева в Санкт Петербург замръзна заради силните студове. Снимка: Artem Priakhin/SOPA Images/LightRocket via Getty Images
Река Нева в Санкт Петербург замръзна заради силните студове. Снимка: Artem Priakhin/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

В Кремъл обичат да разказват, че "генерал Мраз" често е помагал на Москва - например за отблъскването на атаките на Наполеон, както и на Хитлер през Втората световна война, пише в анализ европейското издание Politico. Сега обаче руският президент Владимир Путин може да се окаже под ударите на същия този свой приятел.

През последните дни живеещи в Подмосковието буквално замръзват в своите домове. Температурите паднаха под -25°С, а повече от 20 хил. души в Климовск, Люберци и Подолск са без отопление. За някои проблемите продължават повече от седмица, което накара местните власти да обявят извънредно положение.

В ТАСС обясняват ситуацията с повреден котел в местна фабрика, произвеждаща муниции и извършваща доставки за руската армия и войната в Украйна. Предприятието паралелно осигурява и отоплението за близките населени места. Авария на 4 януари обаче остави на студено абонатите. Според публикациите в руската агенция котелът е заработил отново на 6 януари, но са се появили редица технически проблеми по мрежата, включително и части от нея са замръзнали заради много ниските температури, което е предизвикало пукане на тръбите и течове.

Това положение доведе до протест, макар и рехав, по улиците, пише още Politico. Видеа в социалните мрежи показват недоволството, а някои хора са категорични - нормално топлоподаване няма от началото на отоплителния сезон. На оплакванията им досега никой не прави нищо. "Те съжаляват, а ние мръзнем", допълват още хората в Подолск, обръщайки се за съдействие директно към президента. Не липсват и публикации със снимки и видеа на хора, които се топлят на огньове, запалени на улицата.

Иронията е, че в началото на войната в Украйна Путин предупреждаваше Европа, че без руски газ хората ще замръзнат от студ. Миналата година Москва открито заявяваше, че енергийните съоръжения в Украйна са част от изпълнението на военните цели и обстрелите с ракети и дронове повредиха голяма част от мрежата и енергийните мощности на страната.

Обстрелите над Киев през миналата зима оставяха града без ток и топлоподаване за дни. Снимка: Bloomberg Обстрелите над Киев през миналата зима оставяха града без ток и топлоподаване за дни. Снимка: Bloomberg

Сега целите на руските ракети са отново обекти на критичната инфраструктура, но също така и показалото първи признаци на развитие военно производство.

Случаващото се сега в Русия показва как точно санкциите и растящите военни разходи се отразяват на ежедневието на руснаците, коментира украинският военен анализатор Серхий Храбски. Заради насоката към производството на военна техника, инвестициите в гражданската инфраструктура са намалени, не са направени и традиционните проверки и планови ремонти за подготовката за зимния сезон, твърди той.

Прокуратурата в Москва започна наказателно разследване на спирането на топлоподаването, а ТАСС съобщи, че правителството е взело решение за национализацията на завода, сочен за причината на проблемите.

Губернаторът на Подмосковска област Андрей Воробьов коментира в своя канал в Telegram, че топлоснабвядането се връща бавно и вероятно ще отнеме още поне пет дни, за да бъде възстановено напълно. Първоначално се очакваше това да се случи на 10 януари, но сега дата се отлага за около 15 януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 11.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 14
penman
преди 3 месеца
И.д.иот.ите никога няма да изчезнат (те са 5% от населението според учебника по психиатрия) и тримата нашенски русофилистични съфорумци, побързали да напишат поредните глупости, го доказват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 29 rate down comment 35
Tikva007
преди 3 месеца
*Генерал Мраз" може да се обърне срещу Владимир Путин* - Оно всичко може - и нате може, и я можем, ама козата си сака прръчч! Да пишеш, че авария, оставила 20 хил. човека без парно в 15-милионна Москва е победа на *Генерал Мраз* над Русия е същото, като да напишеш, че една от ежедневните аварии с тръбите на Топлофикация в Обеля или кв. Левски е победа на Путин над Европа заради спрения газ. Европейците, поне за сега, могат само да завиждат на зимните температури в жилищата на руснаците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 36
andy
преди 3 месеца
Мокрите сънища на фашибозуците! :-))) Едни други фашибозуци преди 80 години бяха наказани от същият генерал. Едва ли сега ще ви пощади! ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 36
doba
преди 3 месеца
Мдаммм... Мръзне народът руски. В БГ си е нормално Топлофикация да има проблеми, НО тогава Politico и дума не обелва... Между вдругото, вдигнаха ли цената на парното в Сф?...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още