IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вятърните централи покриха рекордното енергийно потребление в Тексас

Петролните рафинерии по крайбрежието на щата затвориха заради ледената вълна

11:25 | 17.01.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Снежните бури и ниските температури, обхванали Северна Америка, доведоха до рекордно потребление на електроенергия и газ в Тексас, затвориха рафинериите по крайбрежието на щата, а производството на петролни продукти намаля наполовина в Северна Дакота, пише Ройтерс. Компании като TotalEnergies, Delek и ExxonMobil съобщават за спряно производство заради необичайните за Мексиканския залив ледени вълни.

Студеното време засега не се отразява на цената на петрола на световните пазари, като именно американският сорт WTI поевтиня с 0,4% до 72,40 долара за барел в края на търговския ден във вторник (16 януари). Търговията по-скоро е под влиянието на очакваното свито потребление на петрол през следващите месеци.

Студеното време на континента доведе и до призиви в началото на седмицата в Канада за разумно потребление на електроенергия заради опасения за срив в електроенергийната система.

Операторът на електроенергийната мрежа в Тексас Ercot също призова за пестене на енергията и в резултат на това беше покрит вечерния пик на потреблението във вторник, без да се стигне до срив в системата. Буфер осигуриха вятърните централи, посочва Bloomberg. Температурите в Далас стигнаха до -11°С и потреблението все пак беше рекордно. Натоварването на мрежата достигна 84 гигавата, като компанията прескочи предишното постижение, записано на 23 декември 2023 година по време на бурята "Елиът".

Цената на електроенергията се повиши със 75% в пиковите часове, допълва още Bloomberg.

Един от първите по-сериозни сблъсъци на жителите на Тексас със зимни бури, довели до спиране на захранването с електроенергия, вода и природен газ беше през февруари 2021 година. Щатът е по-скоро известен със своите летни горещини и тогава натоварването на мрежата е достигало до 85,5 гигавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 17.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още