IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Equinor: Износът на газ от Норвегия може да достигне рекордно ниво тази година

Компанията изгражда своето портфолио от втечнен природен газ, като вече е успял да подпише сделки с големи клиенти

20:00 | 20.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Доставките на природен газ от Норвегия може потенциално да достигнат нов рекорд тази година, тъй като страната работи за намаляване на графика за поддръжка на своите съоръжения, пише Bloomberg.

„Можем да получим по-големи обеми от това, което отчетохме миналата година“, изтъква Хелге Хауган, вицепрезидент на отдела за газ и енергията в норвежкия енергиен гигант Equinor ASA. „През 2023 г. имаше много време за поддръжка, през 2024 г. ще бъде по-малко“, добавя той.

Норвегия е най-големият доставчик в Европа, като е изнесла около 109 млрд. куб. метра природен газ за континента през 2023 г., показват данни на мрежовия оператор Gassco AS. Значението на страната за енергийната сигурност на региона нарасна миналото лято, когато непланирани дейности в някои от нейните съоръжения разтревожиха пазарите, точно когато Европа възстановяваше своя енергиен микс след загубата на голяма част от руските доставки на газ.

Тъй като пазарът на газ на континента сега се влияе от няколко глобални фактора, нестабилността вероятно ще остане обичайна характеристика.

LNG портфолио

Equinor също така изгражда своето портфолио от втечнен природен газ (LNG), като подписа две сделки за закупуване на горивото от Cheniere Energy Inc. и такава за продажба на суперохладеното гориво с индийската Deepak Fertilisers.

„Изграждаме портфолио от LNG с доставки от Норвегия, САЩ и имаме някои други сделки, които не сме разкрили“, посочва Хауган.

Ръстът на търсенето ще дойде от страни, които искат да заменят въглищата с газ, добавя той. „Индия ще бъде още по-голям играч на бъдещия глобален пазар“, подчертава Хауган.

Equinor обсъжда продажби на газ „навсякъде“ с „големите“, което може да приключи скоро, посочва още той. „Също така се подписват много по-малки договори, особено в Балтийския регион. Освен това сме в диалог с клиенти в индустриалния сегмент“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:39 | 20.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още