fallback

И Дания прекрати разследването за "Северен поток" без обвинения

Разследващите отказват повече коментари по темата

19:26 | 26.02.24 г. 6

И Дания прекратява разследването за взривовете по "Северен поток", без да повдига обвинения, пише Bloomberg. По-рано този месец същото направи и Швеция. Според съобщение на датската полиция и следователите, разследващи инцидента, няма достатъчно основания за завеждане на наказателно дело.

Разследването досега е показало, че има умишлен саботаж на тръбите, съобщават още датските власти. Те са си сътрудничили с другите служби, правещи анализ на взривовете, които обаче са извън териториалните води на Дания. В съобщението се казва още, че разследването е било всеобхватно и много сложно и няма да дават повече изявления и коментари по него.

В момента казусът се проучва от германските власти. Швеция посочи, че в делото няма данни за замесени шведски граждани, поради което и то беше прекратено.

Три от четирите тръби на проекта "Северен поток" бяха взривени през септември 2022 година. По случая се появиха множество версии, по които обаче все още няма окончателно становище.  

През миналата пролет Дания потвърди информация на разследващи журналисти, показваща съмнително движение на руски кораби в района на взривовете. Има твърдения, че украинските служби са замесени в този случай, но основната версия на Москва е, че виновни за него са службите на Великобритания и САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:26 | 26.02.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още