IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Дания прекрати разследването за "Северен поток" без обвинения

Разследващите отказват повече коментари по темата

19:26 | 26.02.24 г. 6
Взривовете по "Северен поток".  Графика: Bloomberg LP
Взривовете по "Северен поток". Графика: Bloomberg LP

И Дания прекратява разследването за взривовете по "Северен поток", без да повдига обвинения, пише Bloomberg. По-рано този месец същото направи и Швеция. Според съобщение на датската полиция и следователите, разследващи инцидента, няма достатъчно основания за завеждане на наказателно дело.

Разследването досега е показало, че има умишлен саботаж на тръбите, съобщават още датските власти. Те са си сътрудничили с другите служби, правещи анализ на взривовете, които обаче са извън териториалните води на Дания. В съобщението се казва още, че разследването е било всеобхватно и много сложно и няма да дават повече изявления и коментари по него.

В момента казусът се проучва от германските власти. Швеция посочи, че в делото няма данни за замесени шведски граждани, поради което и то беше прекратено.

Три от четирите тръби на проекта "Северен поток" бяха взривени през септември 2022 година. По случая се появиха множество версии, по които обаче все още няма окончателно становище.  

През миналата пролет Дания потвърди информация на разследващи журналисти, показваща съмнително движение на руски кораби в района на взривовете. Има твърдения, че украинските служби са замесени в този случай, но основната версия на Москва е, че виновни за него са службите на Великобритания и САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 26.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 0
wart
преди 2 месеца
" Според съобщение на датската полиция и следователите, разследващи инцидента, няма достатъчно основания за завеждане на наказателно дело. " По време на строителството на тръбопровода Джо деменцията на въпроса на журналистите каза " Аз ви обещавам тоя тръбопровод няма да работи ". Мисля ,че коментарите са излишни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 4
0pk
преди 2 месеца
Нямаше ли версия "самовзривяване" от наднормативно налягане? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 3
cyclop
преди 2 месеца
Разследващите отказват повече коментари по темата ХУХухухупфухаяфааахняяяя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 4
cyclop
преди 2 месеца
АБСОЛЪТНО НЕРАЗГАДАЕМО ААХАхаахоахаохфняхфняяяяаааа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 4
sssaaa
преди 2 месеца
И Дания се отказа от Демокрацията, за да запази Евроатлантическите си ценности. То не е много сложно да се види кой замества сега тези доставки на газ и ще се види кой го е направил. Ако се следват парите, ще се стигне до извършителя. Друг е въпроса дали Обществото трябва да го знае, понеже това може да преобърне представата ни за Демокрация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 3
Tikva007
преди 2 месеца
*И Дания прекратява разследването за взривовете по "Северен поток", без да повдига обвинения, пише Bloomberg.* - Същата ***, както нашите нотариуси и джуджета - все едно прокурорите от районната и градската прокуратура да обвинят Гешев или Сарафов. Няма как разследващите да обвинят себе си или господарите си и разследването се прекратява. След години ще стане ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още