IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швеция затвори разследването за взривовете по "Северен поток"

Прокуратурата прецени, че няма юрисдикция да продължи работата

13:56 | 07.02.24 г. 5
Снимка: Министерство на отбраната на Дания
Снимка: Министерство на отбраната на Дания

Шведската прокуратура съобщи, че закрива разследването за взрива на газопровода "Северен поток" по дъното на Балтийско море. Предварителните данни са такива, че властите имат "добра представа" за инцидента и няма доказателства, че страната или нейни граждани са замесени в инцидента, извършен в международни води, гласи съобщението.

Предварителното разследване е системно и задълбочено - анализирано е движението на голям брой кораби в региона, направени са огледи на мястото и са проведени разпити на замесени, уточняват още от шведската прокуратура. Заключението е, че случаят е извън юрисдикцията на Стокхолм.

Оттам отбелязват още доброто сътрудничество с разследващите органи в Германия и Дания и отказват да дадат повече подробности относно резултатите от проверките, тъй като разследването в Германия продължава. Шведските власти са предали материал, който може да бъде използван като доказателство от германските им колеги.

Почти година и половина след взривовете, разрушили три от четирите тръби на проекта, има множество спекулации за това какво се е случило и кой е замесен. Сред версиите е, че атентатът е дело на украински граждани, неясно дали с подкрепата на властите в Киев, наели парти яхта от Полша, за да стигнат до мястото на взрива. В Москва пък насочват вниманието към Великобритания и САЩ като отговорни за случая.

Не без основание анализатори пишат, че зад взривовете може да стои и "Газпром", която по този начин избягва арбитражни дела за милиарди заради неизпълнение на ангажименти по доставка към големите си европейски клиенти. Газовият гигант намали наполовина доставките по "Северен поток 1" през 2022 година, сочейки като мотив, че не вярва в надеждността на ремонтите на турбини за газопровода, извършени в Канада. Независими журналисти от скандинавски медии показаха, че има съмнително движение на руски търговски кораби, които изключват транспондерите си, минавайки през региона малко преди взривовете.

През октомври руският президент Владимир Путин заяви, че Русия е готова да доставя газ през единствената останала тръба. Това изявление беше прието в Германия като опит за изнудване - единствената цяла тръба от проекта е част от "Северен поток 2", който обаче няма разрешение за работа. Германия спря процедурата по сертифициране почти на финала, когато Путин призна независимостта на ДНР и ЛНР няколко дни преди да нападне Украйна през февруари 2022 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 07.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 1
wart
преди 2 месеца
Американците им наредиха да не мътят водата и те веднага се отказаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
sssaaa
преди 2 месеца
Не се смей, това представлява днешната Демокрация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
male4ko
преди 2 месеца
Ха ха... Разбраха че не е Русия и затвориха разследването :-) Ако беше Русия, щяха *да разследват* поне още 10 години ; ))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още