IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша бави разследването на взривовете по "Северен поток"?

Европейски следователи се оплакват от противоречива информация от своите полски колеги по случая

16:21 | 08.01.24 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Полските власти отказват сътрудничество с международното разследване за взривовете по "Северен поток", пише The Wall Street Journal. Според публикацията Варшава е отказала да даде важни доказателства и надеждите сега са, че новото правителство, което оглави Доналд Туск в края на 2023 година, ще бъде по-склонно да сподели информацията.

Ден след като пое властта, новият полски премиер уволни всички началници на разузнавателни служби, включително и тези, които се занимаваха със "Северен поток". Досега полските следователи заявяват, че сътрудничат с международните си колеги, но не са открили никакви доказателства, че има полска следа в саботажа.

Европейски следователи анализират една от версиите - че взривът на три от тръбите на газовия проект по дъното на Балтийско море е извършен чрез лодка, наета в Полша, от шестима  души, показали украински паспорти, които са били със специална дълбоководна подготовка и екипировка.

Според работещите по тази насока новото полско правителство може да даде доказателства, които да покажат дали предишните управляващи са знаели за готвения удар. По тази линия на разследването не е ясно също и дали наелите лодката, представили се за украински граждани, са действали със или без знанието на Киев.

Участващите в разследването се оплакват от противоречивата информация от полските им колеги. Има разминаване по отношение на часа, в който акостира лодката, след като се прибира от пътуването си, както и дали гранични служители са се качили на нея или не. Полските служби не са дали и категоричен отговор дали са намерени следи от взривно вещество по лодката, или не.  

Версията с наетата в Полша лодка беше лансирана на няколко пъти от германски издания, позоваващи се на източници от разследващите органи в страната. Има обаче и други насоки на разследването на саботажа, включително и на пръв поглед нелогичната, че Москва сама е наредила взрива на тръбите. По този начин "Газпром" би избегнала арбитражни дела за милиарди, тъй като от началото на войната в Украйна започна да намалява доставките за своите европейски клиенти.

В Кремъл тезата е, че зад взривовете стоят САЩ или Великобритания, които категорично отхвърлят участието си в този акт. Украйна също официално отрече да е замесена в удара.

Журналистическо разследване през пролетта на 2023 година показа, че в района е имало необичайно движение на руски кораби - търговски и военни, няколко дни преди взривовете. Някои от корабите са изключили транспондерите си, когато са приближавали района, е видно още от данните на платформите за следене на морския трафик.

Взривове разрушиха три от четирите тръби на "Северен поток" през септември 2022 година. Жизнеспособна остана единствено част от "Северен поток 2", който заради военната инвазия на Русия в Украйна обаче не получи лиценз от германските власти. Междувременно Берлин изцяло се пренастрои и вече купува природен газ от Норвегия, Нидерландия и Белгия, както и втечнен газ от новоизградените си терминали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 08.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 3 месеца
До: sssaaa тъъъп, колко пъти да ви кажа. колко пъти са ви повторя на празните тиквиии --- ние четем само руска православна преса! заври си американските статиит дълбоко в бункера!... и съответно повтарям само истината от там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 5
sssaaa
преди 3 месеца
Рашките пускали FPV дронове със звуков запис на атака на дрон, следствие на което Нацистчетата напускали БТРките си и разкривали позициите си в окопи, бягайки от там. Егати фекалното племе от дезертьорчера. Това е статия от Сашовската Демократична медия NYT. Който иска влиза и чете, който не да чака да прочете някое от трите фрази на Фекалната Коалиция - Зелка, Хайо и Дезертиралата Ушшанннка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 5
SnaGi
преди 3 месеца
До: zelka007, Кви са тия bnn, ето ти пост от WP ако един от най авторитетните западни източници не взимаш под внимание, за пореден път показваш какво дъно си. Пращам линк за дъпки като тоя, нормалните вече са го намерили и прочели, ама тоя му е нужно всичко да му е поднесено под носа иначе няма спиране на спама - https://***.washingtonpost.com/national-security/2023/11/11/nordstream-bombing-ukraine-chervinsky/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 5
sssaaa
преди 3 месеца
До: SnaGi, наистина има доста добри разследвания. Едно от тях е точно на Американски журналист, който обвинява военна американска дълбоководолазна част, която под предтекст я вкючват в ежегодното обучение на НАТО в този район 3 месеца преди взрива. Има доста материали в нета за тази Американска намеса ама не е Демократично да се качват в Инвестора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 19
zelka007
преди 3 месеца
До: SnaGi ... кво разследване кви пет рубли ве ... рассийските военни карабли с водолази са били единствените карабли мотали около и над тръбите няколко дена преди взривът ... въобще не съществуват две мнения кой е бил ... само форумните квuчунгери си бръщолевите нефелщини ... https://bnn-news.com/media-russian-ships-seen-at-the-site-of-the-nord-stream-explosion-245416
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 6
SnaGi
преди 3 месеца
Имаше международно разследване публикувано от Вашингтон Пост и Der Spiegel, което изобщо не говори за руско взривяване на собствените си тръби. Лошото е, че дори и тук в БГ има кухоглавци като долния индивид, които вече 2г. си въртят 5 фрази и изобщо не се интересуват от разследвания и анализи дори и в авторитетните за западния свят медии. Информация за въпросното разследване и публикации може да бъде намерено навсякъде в интернет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 23
khao
преди 3 месеца
До: 0pk руснаците казаха че не са те 3 дена преди взрива, значи не са те!... кво оше искаш и от кво си недоволна! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 7
0pk
преди 3 месеца
Харесва ми обаче, как е структурирано международното разследване: полските следователи заявяват, че не са открили никакви доказателства, че има полска следа в саботажа. Американските, британските, немските, украинските и прочие следователи също не откриват собствените си следи в саботажите и по пътя на логиката - остават само руснаците, дето не са поканени в разследването. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още