IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търг за разпределение на офшорен вятърен капацитет в Норвегия е заплашен от провал

В сектора страдат от ръста на лихвите и проблеми с веригите на доставки

10:52 | 18.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Норвегия ще предложи на търг правото за изграждането на офшорни вятърни мощности с капацитет от 1,5 гигавата в Сьорлиге Нордсьо в близост до териториалните води на Дания, пише Ройтерс. Ситуацията на пазара обаче е такава, че страната рискува да не получи нито една оферта.

В този регион Норвегия планира да изгради 30 гигавата вятърни мощности до 2040 година.

В условията на търга, който започна тази сутрин (18 март), са предвидени сключване на 15-годишни договори за разлика при 1 йоре за киловатчас до общо 23 млрд. норвежки крони (2,17 млрд. долара) за целия период на договорите.

В предварителните търгове участие заявиха няколко компании, сред които обединение между норвежката петролна компания Equinor и германската RWE, Statkraft, Aker Offshore Wind и британската BP, както и Ventyr, в който участва собственикът на повечето магазини от веригата IKEA.

Като цяло повечето компании са повдигнали въпроса за възвръщаемостта на инвестицията, но засега отказват да коментират дали ще участват в търга, отбелязва Ройтерс. Германският гигант EnBW вече съобщи, че няма да подава оферта.

Компаниите в офшорната вятърна индустрия изпитват известни затруднения в последните месеци на фона на растящите лихви по кредитирането, както и проблемите с веригите на доставки. Много от лидерите отказаха проекти - например датската Orsted край САЩ. Други, сред които и Iberdrola, Vattenfall и TotalEnergies отказват да участват в търгове за разпределение на капацитет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 18.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още