IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" прави промени в управленската структура на успешното си петролно звено

Печалбата на "Газпром Нефт" е съизмерима с тази на газовия гигант

21:15 | 05.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

За промени в ръководната структура на "Газпром Нефт" съобщават руските издания "Ведомости" и "Комерсант", позовавайки се на свои източици. Заявената цел е оптимизация и прозрачност - в холдинговата структура на "Газпром" има много длъжности в дъщерните компании, които се дублират. Сега "Газпром Нефт" ще има същата структура и звена, както и "Газпром". До този момент компанията имаше две главни направления в работата си - проучвания и добив и логистика и продажби, и различната структура позволяваше по-автономна дейност. 

Промените означават, че компанията сега ще се управлява по подобие на "Газпром". Някои от висшите служители в "Газпром Нефт" ще останат без работа, сочат още източниците на "Ведомости". Ръководителят на дейностите по проучване и добив на петрол Вадим Яковлев, който е в компанията от 17 години, напуска. Под управлението на Яковлев добивите на петролната компания се удвоиха. Той разработи и първото офшорно петролно поле на Русия. 

Неговото място заема Антон Джалябов, който се присъедини към бизнеса през август 2023 година като главен инженер. Според анкетираните финансови експерти това едва ли ще промени съществено работата на петролното звено.

Източници на "Ведомости" коментират, че с промените ще се подобри прозрачността на работата на "Газпром Нефт". Това е от съществено значение в момент, когато приходите на "Газпром" намаляват, а заради ограниченията на ОПЕК+ пред петролното ѝ звено няма перспективи за развитие.

Анализаторът Сергей Кауфман от ФГ "Финам" коментира пред "Ведомости", че "Газпром" ще се стреми да получи максимални дивиденти от дъщерните си компании. Холдингът не е публикувал още годишния си финансов отчет за 2023 година, но данните за първото полугодие са повече от разочароващи - нетната печалба се срива 8,5 пъти до 296 млрд. рубли (3,2 млрд. долара) спрямо 2,51 трилиона рубли за полугодието на 2022 година. Капиталовите разходи достигнаха 1,19 трилиона рубли, но при тях не може да бъде направено сравнение, защото нямаше отчет за полугодието през 2022 година.

В "Газпром Нефт" нетната печалба за 2023 година намалява само с 14% до 641 млрд. рубли (или съпоставима с данните за "Газпром")."Газпром Нефт" е третата по големина петролна компания в Русия след "Роснефт" и "Лукойл".  Тя е правоприемника на "Сибнефт", собственост на Роман Абрамович. Компанията стана част от структурата на "Газпром" през 2005 година, като газовият гигант плати за нея 13 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:16 | 05.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още