IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските ракетни удари разрушиха най-голямата ТЕЦ в Киев*

Американският министър на отбраната Лойд Остин критикува ударите по руски рафинерии, посочвайки, че те не са военни цели

16:42 | 11.04.24 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руските ракетни удари в ранните часове на 11 април са разрушили най-голямата ТЕЦ в Киев, съобщи операторът на централата "Центренерго". С това една от големите енергийни компании в Централна Украйна вече загуби всичките си генериращи мощности - при първата масирана атака по енергийните съоръжения на 22 март Русия разруши Змиевската ТЕЦ - най-голямата централа в Харковска област, а през лятото на 2023 година окупира Вухледарската ТЕЦ в Донецка област.

Триполската ТЕЦ осигуряваше електроенергия за столицата Киев, Черкаска и Житомирска област, допълват още от " Центренерго".

По-късно днес следобед областната военна администрация на област Суми съобщи за унищожаването на местната термична централа. Ударът е нанесен със зенитни ракети, вероятно от приграничните райони на Русия. Така ситуацията се влошава още повече.

В края на март от ДТЕК - най-голямата частна енергийна компания в Украйна, съобщи, че 80% от мощностите ѝ - ТЕЦ и зелени централи, са повредени от последните обстрели на руснаците. От началото на пълномащабната война през февруари 2022 година обекти на компанията са обстрелвани 170 пъти, посочи компанията днес.

Под обстрела на 11 април са били подложени две от термичните централи на компанията.

От "Укренерго" уточняват, че заради изгубените генериращи мощности се налага внос, за да бъде покрито потреблението във вечерните часове и сутрешните пикове. Тази сутрин и вечерта е договорен внос от четири държави - Полша, Молдова, Румъния и Словакия. В периода 10-18 часа обаче в Украйна се произвежда повече електроенергия от необходимото (от ВЕИ) и излишните количества днес се изнася към Унгария, Словакия, Румъния и Молдова.

Без електроснабдяване остават 380 населени места - във Виницка, Донецка, Ивано-Франковска, Сумска и Харковска област.

На този етап ситуацията не е критична, но горещините през лятото, а и следващата зима вероятно ще бъдат истинско изпитание за украинската енергетика. При посещението си в Харков преди няколко дни украинският президент Володимир Зеленски коментира пред представители на бизнеса, че ще бъдат доставени генератори, като правителството ще субсидира цената на горивото, за да бъде поносима цената за компаниите, които продължават да осигуряват прехрана за живеещите в града и плащат данъци в хазната.

По-рано днес стана ясно, че Русия е обстрелвала и газохранилище край Лвов. Ръководителят на военната администрация Максим Козицкий уточни, че над областта са унищожени 7 дрона и 6 крилати ракети, но има и попадения. По данни на военновъздушните сили към района бяха изстреляни свръхзвукови ракети "Кинжал". Попаденията на газохранилището предизвикаха пожар, който бързо е изгасен, допълни още Козицкий.

Европейски търговци решиха да съхраняват газ в Украйна през миналата година - газохранилищата в ЕС бяха пълни почти до 100% от капацитета си, а и условията, които предложи "Нафтогаз" бяха определяни като добри. Така европейски компании съхраниха над 2,5 млрд. куб. метра газ в страната.

Директорът на "Нафтогаз" коментира пред Bloombeg преди дни, че нито една от компаниите не се е отказала да съхранява газ през следващите месеци. Сред тях са Trafigura Group, Shell и DXT Commodities.

От седмици Украйна полага максимални политически и дипломатически усилия да осигури системи за противовъздушна отбрана, за да защити градовете си. Тази сутрин европейският депутат Ги Ферхофщад, бивш премиер на Люксембург, съобщи в социалната мрежа Х (Twitter), че Европейския парламент няма да гласува изпълнението на бюджета на ЕС за 2022 година, докато Европейския съвет не осигури седем системи Patriot.

Бройката беше посочена от външния министър Дмитро Кулеба, а Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи Жозеп Борел коментира, че Западът разполага с над 100 такива системи, но въпреки това не предоставя исканите от Киев средства за защита на градовете и енергийните съоръжения.

Преди ден министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин беше изслушан в Конгреса и критикува атаките на Украйна срещу руски рафинерии, които могат да доведат до напрежение на пазарите. Според представители на Пентагона рафинериите не са военна цел и беше препоръчано на Киев да се съсредоточи върху цели от тактическо и оперативно значение.

Тези коментари обаче предизвикаха остри реакции сред конгресмените, които отчетоха, че Русия удря обекти от критичната инфраструктура, които също не се определят като военни цели. Нещо повече - появиха се и коментари, че по времето на Втората световна война САЩ са обстрелвали рафинериите на Германия и тогава това е било определяно като законна военна цел.

*Новината е допълнена в 19 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 11.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 0
doba
преди 2 седмици
https://***.facebook.com/reel/920863936486152 - това за войната. Между другото - днес е денят на Космонавтиката. Честит на всички!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 2 седмици
До: зеленясъл, много рано сутринта те е споходило слабителното тук, еебагхти вонята!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 17
zelka007
преди 2 седмици
форумните копейкозависими се разквuчали завалийте , да припомня че е ден 778 от тридневната война !! кой кво е спечелил и загубил ще се брои след поне 4-5 години , засега рассийските пpaceта са доста по-назад от ден 2 ... поне губят по 1000 свuнe на ден и 30-40 БТР , а не както в ден първи по 3000 и 100 танка ... :))) ... ама вий си ривете де , лошо нема , ама нещо и сами поспрехте да си вервате ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 0
Alex Silver
преди 3 седмици
Какво спечелиха урките, като се повлякоха по акъла на наглосаксиите? Само 500к избити и 1.5м осакатени. Ако бяха спазили Истанбулския договор, само две седмици след началото на СВО, убитите щяха да са под 1000, при изключително добри условия за укрия, с оставането на ДНР и ЛНР към нея като автономни области. Сега строят ново голямо гробище за следващите мобилизирани, страната е тотално разсипана, земята замърсена, населението вече е под 28 милиона. А ВСРФ станаха по-силни от всякога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 0
adimos
преди 3 седмици
Укрофашистите бавно и славно губят войната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 26 rate down comment 2
Ivel
преди 3 седмици
Украйна губи тази война, това е повече от ясно, по-умните спряха да я поддържат за да не станат за посмешище в близко обозримо бъдеще. Не ги съжалявайте толкова украинците, донякъде вината е също е тяхна за всичко това. Както се казва на руски, Семья не без уродов!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 44
khao
преди 3 седмици
До: bonboniera29 Правилно, едни 450000 гниещи без гроб руснаци, умрели за един болен диктатор и две кила картофи изобщо не са за жалене!... Украинците поне защитават домовете и бъдещето на децата си, а и нямат избор пред чумата от североизток!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 50
zelka007
преди 3 седмици
До: bonboniera29 ... украинците си защитават бъдещето ... те знаят от първа ръка що е то "рассийски мир" и не го искат ... :))) ... не знам кой е за съжаление , те , които се борят за бъдеще в ЕС и НАТО с нормален живот , или вие , възрожденските мопове , дето искате да ни върнете в средновековието ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 49 rate down comment 14
bonboniera29
преди 3 седмици
Жалко за украинците. Западняците ги прецакаха без причина и с глупави мотиви.ще съжаляват, но ще е късно....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 48
zelka007
преди 3 седмици
До: 0pk ... ще разчитаме на вашите квалитетни и благонадеждни източници ... :))) ... украинците ще подкарат техните топлоцентрали също ... 300-400 километровата зона около фронтовата линия ще стане абсолютно непригодна за каквото се сетиш промишлено съоръжение , а вероятно и за нормален живот ... там ще се фърлят снаряди и ракети още поне няколко години ... но все пак това беше мечта на зануленият от бункера под кремля , сега само се сбъдва ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още