IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай е купил рекордни количества руски петрол през март

Страната увеличава резервите си, вероятно заделяйки част от евтината руска суровина

14:08 | 18.04.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китай е купил рекордни количества руски петрол през март и е заделил голяма част от тях в запас, сочат изчисленията на анализатора Клайд Ръсел за Ройтерс. През миналия месец резервите от петрол в Китай се увеличават със 790 хил. барела на ден спрямо 570 хил. барела на ден през първите два месеца на годината.

Така, средно през първото тримесечие, Китай е увеличавал резервите от петрол със средно 670 хил. барела на ден. Разбира се, рафинериите не водят статистика за източника на петрола, който слагат в резервите си, но най-вероятно това е руският петрол, защото заради санкциите цената му е по-ниска. Увеличаването на резервите е една от тактиките на Пекин да се бори с високата цена на петрола - в случай че цената на пазарите мине определените от властите граници, рафинериите започват да ограничават покупките и да черпят от резервите си. Китай е най-големият вносител на суровината и такава практика има потенциал да влияе на пазарите. 

По данни на Ройтерс през март в страната са внесени 1,51 млн. барела руски петрол на ден през морските терминали, както и към 890 хил. барела на ден през петролопровод, или общо 2,4 млн. барела на ден спрямо 2,19 млн. барела през февруари. Вносът от предишния основен доставчик Саудитска Арабия пък намалява до 1,59 млн. барела, което е най-ниското ниво от декември насам. Пекин залага на евтините доставки на петрол от Иран и Венецуела, сочат още данните.

Като цяло през първото тримесечие на 2024 година вносът на петрол е малко под нивата за същото тримесечие на 2023 година - 11,02 млн. барела на ден, спрямо 11,06 млн. Местният добив е около 4,3 млн. барела дневно. Рафинериите са преработвали към 14,6 млн. барела на ден, а разликата е отивала към складовете, коментира още анализаторът.

Голяма част от договорите за доставка са сключени през периода декември-февруари, тоест когато цената на петрола още не беше започнала да расте и затова и рафинериите си позволяват да задържат количества петрол в резерв. От средата на декември 2023 година до средата на март 2024 година цената на сорта Брент се въртеше около нивата 75-85 долара за барел, а на 12 април беше постигнат върхът за тази година от над 92 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 18.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още