IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС обмисля санкции срещу руски проекти за втечнен газ и реекспорт на товари

Въпреки че може да се забранят доставките на газ до трети страни през европейски пристанища, няма да има забрана за закупуване на гориво за употреба в рамките на блока

19:35 | 25.04.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейският съюз (ЕС) обсъжда с държавите членки предложения за санкциониране на ключови руски проекти за втечнен природен газ (LNG) и забрана за използване на пристанища на блока за реекспорт на доставки, предназначени за трети страни, като част от усилията да се ограничи способността на Москва да генерира приходи от изкопаеми горива, съобщава Bloomberg.

Потенциалните мерки се разглеждат като част от последния кръг от санкции срещу Русия след нейното нахлуване в Украйна. Целта би била допълнително да се удари руската верига на доставки на LNG и бъдещи приходи от проекти като Arctic LNG 2, терминала за втечнен газ UST Luga и завода в Мурманск, разкриват източници, запознати с въпроса. САЩ вече са санкционирали някои от тези проекти.

Съгласно плана на пристанищата в страните членки на ЕС също ще бъде забранено да внасят руски доставки, които след това се реекспортират за трети страни. Но няма да има забрана за закупуване на гориво за използване в рамките на блока.

Дискусиите все още са в ранен етап, като някои страни членки са скептични към предложенията, изтъкват източниците, говорещи в условие на анонимност. Санкциите на ЕС се нуждаят от подкрепата на всички страни от блока, за да бъдат приети.

Други обсъждани мерки в това, което ще бъде 14-ият пакет от ограничения на блока, са санкции срещу повече от дузина компании, които са продължили да купуват ограничени стоки от блока и да ги доставят на Русия, става ясно от документ, видян и от Bloomberg.

Някои от руските проекти за LNG, които ще бъдат включени в мерките, вече са изправени пред някои ограничения върху оборудването, използвано за втечняване, например, и други технологии и услуги. ЕС също така въведе мерки, които биха позволили на отделни държави да блокират доставките на газ, идващи от Русия на доброволна основа, въпреки че голяма част от оставащите потоци са обвързани с дългосрочни договори.

ЕС, особено страните в Централна Европа, остават зависими от Русия относно доставките на газ, като вносът от Москва представляваше около 40% от търсенето на ЕС преди инвазията в Украйна. Въпреки че газът по тръбопроводите е намалял значително оттогава, Русия доставя около 18 млрд. кубически метра втечнен газ до европейските пристанища - главно във Франция, Испания и Белгия - като около 1 млрд. кубически метра от тях след това се реекспортират, показват данни от енергийния регулатор на блока.

Въпреки че Европа премина през миналата зима с относителна лекота, благодарение на високите нива на съхранение на газ и мекото време, енергийната криза показа колко чувствителен е пазарът към всякакви смущения, като цените скочиха до над 10 пъти в сравнение с текущите. Това натовари гражданите с рекордно високи сметки за енергия и принуди някои индустрии да преустановят работа.

Отделно страните членки на ЕС се надяват да постигнат споразумение следващия месец за използване на печалбите, генерирани от замразените руски суверенни активи, за подкрепа на Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 25.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 1 седмица
да си внасят технологии и машинарии от мозамбик или от еритрея ... там е бъдещето !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още