IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК обмисля първите санкции срещу газовия сектор на Русия

Държавите, от които може да се очаква съпротива, получават основно тръбен газ от Русия

14:14 | 26.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейката комисия обмисля варианти за включването на втечнения газ в списъка със санкции срещу Русия, съобщава Politico, позовавайки се на свои източници. Според тях мерките могат да станат част от 14-я санкционен пакет срещу Москва.

Ако тези намерения бъдат реализирани, това ще е първото ограничение срещу газовия сектор на Русия. Досега Брюксел забрани вноса на въглища и петрол през морски терминали, но очакванията са, че трудно може да прокара мерки срещу газа или ядрения сектор заради съпротива от държави като Унгария, която продължава зависимостта си от Русия в тези области.

Все пак Унгария разчита на вноса на руски тръбен газ - през Украйна и през "Турски поток" и България. Голяма е зависимостта от руския тръбен газ и в Словакия и Австрия.

От 1 април Будапеща съобщи, че започва диверсификацията на газовите доставки с първите количества газ по договора с турската Botas. Но става въпрос за нищожни количества - 275 млн. куб. метра за цялата 2024 година, като договорът с "Газпром" е за доставката на 4,5 млрд. куб. метра газ годишно. От друга страна съмненията за произхода на газа в турската газопреносна система винаги са налични.

По данни на асоциацията на европейските енергийни регулатори (ACER) страните от ЕС внасят 80% от природния газ, който потребяват. Допреди началото на пълномащабната война в Украйна Русия беше един от основните доставчици, осигурявайки повече от 40% от вноса на суровината през 2023 година този дял е вече 8%. ЕС внася 80% от газа, който потребява.

Сега доставките са по-диверсифицирани - освен на тръбен газ от Норвегия, Алжир и Азербайджан, страните от общността разчитат на втечнен газ, като има различни източници - САЩ, Катар и други. Данните на ЕК показват и съществено повишение на дела на руския втечнен газ през последните месеци - до почти 18 млрд. куб. метра, или 6% от общия внос, въпреки че секторът изпитва затруднения да се развие заради западните санкции.

Според изчисления на Politico от износа на втечнен газ в ЕС Русия е спечелила 8 млрд. евро през 2023 година, като основните терминали са във Франция, Испания и Белгия. Изданието посочва, че Брюксел на този етап няма да си позволи да забрани покупката на газ, но ще ограничи възможностите на руски кораби да разтоварват стоката си на газовите терминали в общността.

Вероятно темата ще започне да се обсъжда през май, пише още европейското издание.

Преди няколко дни Европейският парламент направи първите промени, които позволяват страните от ЕС без санкции да забранят руски втечнен и тръбен газ - чрез допускане на забрана на компании от Русия и Беларус да участват в търгове за разпределяне на капацитет на газовата мрежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 26.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още