IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария започва газова диверсификация с първите доставки от Турция през април

Двете страни ще споделят опит в областта на ядрената енергетика

18:10 | 26.03.24 г.
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

От 1 април Унгария ще диверсифицира доставките на газ, получавайки първите количества от договорените през лятото с турската компания Botas 275 млн. куб. метра газ за цялата 2024 година. "До няколко дни Унгария ще стане първата страна, която не е съсед на Турция, където Турция изнася газ", написа външният министър на Унгария Петер Сиярто в своя профил във Facebook.

Получател е най-голямата енергийна компания в Унгария MVM.

Количествата са минимални на фона на тези по основния договор, който Будапеща има за доставката на 4,5 млрд. куб. метра газ годишно с "Газпром". По-голямата част от този газ минава през "Турски поток" и България.

Диверсификацията с Botas предвижда доставката отново през България на газ от турския микс. В страната има доставки на руски газ, газ от Азербайджан, втечнен газ и местен добив. По време на откриването на газовата връзка между България и Сърбия стана ясно, че Унгария има подписан договор за доставката на 100 млн. куб. метра годишно и с Азербайджан.

Унгарският дипломат е на посещение в Сочи и участва в ядреното изложение "Атомекспо". Според публикацията в социалните мрежи там той е подписал споразумения с Турция за енергийно сътрудничество, включително и в областта на ядрената енергетика.

Турция строи ядрена централа (АЕЦ "Аккую"), която използва същата технология, която Унгария ще използва за разширението на АЕЦ "Пакш", коментира още Сиярто и допълва, че натрупаният опит ще помогне на Будапеща. Собственик на АЕЦ "Пакш" е унгарската компания MVM.

Унгария строи два нови реактора с технологията ВВЕР 1200 на "Росатом". Плановете са новите мощности да влязат в експлоатация през 2037 г. и да осигуряват 50% от електроенергията, необходима на Унгария. 80% от строителството се финансира с държавно гарантиран заем от Русия на стойност 10 млрд. евро. Споразумението беше сключено през 2014 г.

В централата в момента работят четири реактора от типа ВВЕР 440. Първите два заработиха през 1974 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:10 | 26.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още