IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария поиска потвърждение за допълнителни доставки на газ през България

Президентът Румен Радев получи покана да участва на Срещата на върха по демографията

17:32 | 31.08.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петер Сиярто. Снимка: Bloomberg LP
Петер Сиярто. Снимка: Bloomberg LP

Унгарският външен министър Петер Сиярто е разговарял по телефона с българския държавен глава Румен Радев и е поставил въпроса за допълнителни доставки на газ за Унгария през Solidarity Ring, става ясно от съобщение на президентството. Преди няколко дни Будапеща подписа договор за доставка на газ от турската Botas, както и възможност за достъп до терминалите за втечнен газ на компанията в Средиземно море.

Радев е отбелязал възможността за увеличените възможности на България за пренос на природен газ след въвеждането в експлоатация на интерконектора IGB през миналата година и договорите за достъп до терминалите на Botas.

Сиярто беше част от срещата в София през април, на която беше поставена основата за създаването на газовия коридор Solidarity Ring. По него се предвижда да преминават увеличените количества природен газ от Азербайджан. В инициативата участват още Словакия и Румъния.

По време на разговора Петер Сиярто и Румен Радев са обсъдили още и участието на българския държавен глава на Срещата на върха по демографията в Будапеща по покана на президента Каталин Новак.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 31.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Батя
преди 7 месеца
Хаха, руските *** се договарят за газта, че да осигурят парици за цар *** във войната му.Радев, радев.. какъв срам си ти за България!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
borisovaaaaaaa
преди 7 месеца
трябва да си разширяваме газовата мрежа в страната и да си добиваме сами газ. Това ще ни направи истинки свободни и независими не само енергийно , но и икономически!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още