IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК ще предложи законодателство за възстановяване на природата

Мерките ще изискват както колективни действия, така и индивидуални цели за отделните страни членки

09:59 | 22.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Европейската комисия (ЕК) ще предложи в сряда правно обвързващи цели за възстановяване на природата в Европейския съюз в опит да се възстановят намаляващи популации от диви животни и да се подобрят местообитания с влошено състояние, съобщава Ройтерс.

Еврокомисарят по околната среда Виргиниюс Синкявичюс казва за изданието, че предложението ще изисква страните от ЕС заедно да възстановят природата до 20% от земята на ЕС до 2030 г. и да изпълнят индивидуални цели за определени местообитания и животински видове.

„Нищо не може да замени екосистемните функции, които осигуряват океаните, нашите земи или гори“, казва той в интервю.

ЕС заложи климатичните си цели в закон, но все още не е направил същото с опазването на природата.

Законът ще включва обвързващи цели за увеличаване на популациите на птици на земеделските земи, обръщане на спада на опрашителите и възстановяване на 25 хил. км реки, за да текат по естествените си корита до 2030 г. Страните ще трябва да изградят планове, за да допринесат за постигането на общоевропейските цели.

Интензивното земеделие, обезлесяването и урбанизацията подхранват влошаването на естествените местообитания. По-голямата част от защитените хабитати и видове в Европа имат отрицателен природозащитен статус, а една трета от видовете пчели и пеперуди имат намаляваща популация.

Предложението на ЕС, което бе забавяно два пъти, ще се нуждае от одобрението на Европейския парламент и страните членки – някои от които искат да отложат или отменят мерките за устойчиво земеделие, позовавайки се на влиянието на войната в Украйна върху световните доставки на храни.

Синкявичюс казва, че световната продоволствена криза е причинена изцяло от блокадата на Русия над износа на милиони тонове украинско зърно, а неуспехът да се спре влошаването на състоянието на природата в крайна сметка ще намали земеделските способности на Европа.

„Ако изгубим плодородието на почвата, ако ерозията и деградацията продължат, това ще бъде огромно влияние върху нашето земеделско производство“, казва той. Ерозията на почвата вече струва на Европа около 1,2 млрд. евро годишно заради изгубена земеделска продукция.

Икономическите дейности като земеделие нямат да бъдат забранени на земи, където се прилагат мерки за възстановяване на природата съгласно правото на ЕС.

Лаура Хилд, политически изследовател в неправителствената организация European Environmental Bureau, нарече закона „огромна възможност“ да се адресира загубата на дивата природа и климатичните промени, но допълни, че само значително възстановяване на природата трябва да се включи към целите.

„Страхотно е да имаме всеобхватна цел. Но тя трябва да бъде изпълнена с правилните мерки, а не с цял куп слаби неща, които е малко вероятно да доведат до промяна“, казва тя.

Последна актуализация: 05:20 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Добави коментар
Финанси виж още