IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се определя цената на вторичните суровини?

Ползи от предаването на старите и ненужни вещи за скрап ще има за вас, за природата и за икономиката

18:43 | 11.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Nordholding
Снимка: Nordholding

Всяко домакинство притежава стари и ненужни вещи, които съхранява без причина, а доста често те дори пречат и заемат място. В наши дни най-логичното и рационално решение би било да ги предадете за скрап. Защо да е рационално? Много просто - екологично е, а и ще изкарате пари.

Тук следва въпросът как се определя тази цена на вторичните суровини. В следващите редове ще се опитаме да ви представим кратко и ясно как се случва това и какви са цените на най-често предаваните суровини според ценоразписа на една от водещите компании в България, а именно Норд Холдинг.

Най-правилното, което можете да направите, ако сте решили да предавате материали за вторични суровини, е да се обърнете към лицензирана фирма, която разполага с разрешителни и с безопасни методи за рециклиране, защото най-важни са безопасността и екологично съобразените действия. След като проверите дали фирмата, към която сте се насочили, притежава нужните лицензи, вече можете да се интересувате за ценоразписа и за формирането на цената.

Друг полезен съвет, особено ако разполагате с големи  количества вещи, с които искате да се разделите, е да се обърнете за съдействие за извозване към самата фирма, с която сте решили да работите. Отново ще дадем за пример Норд Холдинг. Фирмата разполага с пунктове в много градове в България, а също така със специалисти, които могат да ви съдействат при събирането и извозването на ненужните вещи.

Снимка: Nordholding Снимка: Nordholding

Кои предмети от бита са годни за рециклиране?

Стари автомобили, стари електроуреди, стари чугунени и метални предмети, кабели, които са непотребни. Различните метални отпадъци се делят на два вида - цветни и черни. Те са изключително подходящи за рециклиране, тъй като след този процес може да се използват за създаването на нови суровини от тях.

Важна информация е също така, че по закон се удържат 10% данък върху сумата, която ще получите за всичко, което ще предадете.

Процедурата не е трудна, защото, както вече споменахме, пунктове има в цялата страна, от вас се изисква само да направите информиран избор и вместо старите ви вещи да ръждясват и да заемат място, по-добре е да освободите жилището си от тях. Ползи ще има за вас, за природата, а и за икономиката.

Снимка: Nordholding Снимка: Nordholding

Всички знаем колко важно е да живеем екологично, за да спомогнем процесите, които протичат в околната среда и да съдействаме на природата да се справи със следите, които човешката цивилизация оставя след себе си. Рециклирането е именно такъв процес. Ето защо е важно да сте запознати със стъпките, които трябва да се предприемат.

За да сте сигурни, че сте попаднали на професионалисти, запознайте се с историята на фирмата, информирайте се за ценовата листа, чак тогава можете да се обърнете към тях и за съдействие при извозването на ненужните за вашето домакинство вещи.

В повечето пунктове има обозначение и за опасни отпадъци. В тази графа влизат опаковки, съдържащи следи от опасни вещества, които при съприкосновение с околната среда могат да бъдат животозастрашаващи. Много е важно подобни материали да се предават за вторични суровини, защото само така можем да спасим природата от тях. Ако разполагате със стари автомобилни гуми, отново можете да се възползвате от тази услуга.

Снимка: Nordholding Снимка: Nordholding

Батерии - няма домакинство, което да не ги използва. Не позволявайте изразходвани батерии да отиват на сметището, защото те не могат да бъдат разградени по естествен път. За някои от тях можете да получите доста добра цена - оловни акумулатори с пластмасова кутия, както и оловни акумулатори за UPS-и.

Ако сте направили ремонт на вашето жилище и се чудите какво да правите с излишните материали - отговорът отново е в рециклирането. Даваме ви пример - употребявана ПВЦ дограма (прозорци и врати) от домакинството с вградени железни елементи - цената според ценовата листа на Норд Холдинг е 200/тон.

Следете актуалните цени дни преди да решите да посетите пунктовете за рециклиране, защото всяка фирма има законово основание да променя цените, а и не забравяйте -  10% данък. Въпреки тези условности повече от ясно е, че най-рационалното решение за вас и домакинството ви е да рециклирате ненужното. Ползите за природата са много и тепърва всеки от нас ще се убеждава, че бъдещето на планетата е в нашите ръце и от нас зависи положителната промяна.

Снимка: Nordholding Снимка: Nordholding

Последна актуализация: 18:54 | 11.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още
Финанси виж още