Краят на „златото на Италия“ - белия трюфел, може би идва
Италианските бели трюфели – класифицирани от ЮНЕСКО през 2021 г. като нематериално наследство – също са застрашени от изменението на климата.
Естественото местообитание на гъбата е отслабено заради глобалното затопляне, сушите, изсичането на горите и резките температурни промени. Белите трюфели предпочитат студ и влажност, но в началото на ноември тази година температурите достигнаха необичайно високите 20°C.
Сезонът за събиране на бели трюфели традиционно продължава от октомври до края на януари, но променящите се климатични условия го правят по-кратък. Освен това те могат да бъдат увредени както от суша, така и от обилни дъждове.
Изсичането на горите също представлява риск. Марио Априле, председател на сдружението на ловците на трюфели в Пиемонт, предупреждава: „Белият трюфел не може да се култивира за разлика от черния. Без дървета няма трюфели.“
Сбогувайте се със световноизвестните фламандски пържени картофи
Миналата година стотици хиляди тонове картофи не успяха да стигнат до пазара в Европа – регион, който консумира най-голямото количество картофи на глава от населението в света (около 90 кг годишно). Експертите предупреждават, че до 2050 г. световното производство на картофи може да намалее с 9%.
Bloomberg съобщи, че Белгия, известна със своите frite – пържени картофи нарязани по определен начин, които традиционно се сервират в хартиени конуси, полети с майонеза, е особено силно засегната от последиците от изменението на климата върху картофените култури.
Проливните дъждове доведоха до наводнения на картофените полета в Белгия тази година, като прибирането на реколтата се забави значително и само 50% от посевите бяха прибрани в обичайния им срок.
Недостигът на дижонска горчица във Франция може да продължи
Преди две години Франция попадна в заглавията из медиите заради изненадващ недостиг на една от най-известните подправки – дижонската горчица. Във френските супермаркети бе изчерпан пикантният сос, цените се увеличиха с 10 %, а търговците на дребно ограничиха клиентите си до покупка от един буркан.
За разлика от шампанското или сиренето рокфор, които са защитени от специален държавен етикет и трябва да бъдат създадени в регионите, на които са кръстени, дижонската горчица се отнася до вековна рецепта, която съчетава синапено семе с бяло вино.
Въпреки че е характерна за региона на Бургундия, недостигът всъщност дойде от Канада, където се произвеждат около 80% от горчицата в света. Години на сухи лета са изчерпали канадските складове, а през 2022 г. реколтата в страната бе унищожена от сушата. Във Франция пък реколтата от местна горчица бе засегната от необичайно влажна зима. Експертите твърдят, че тези климатични модели ще продължат да влияят на реколтата - което означава, че скоро отново може да станем свидетели на недостиг на горчица.


Оперираха Здравко от "Ритон"
Изтеглиха жребия за световното по футбол през 2026 г. Вижте всички групи
Спасители във Варна извадиха немска овчарка от 25-метров кладенец
Проблемите с водата в Аврен продължават
През 2024 г. България e сред най-засегнатите държави в ЕС от горски пожари
Защо противоборството между Китай и Япония расте
Парвулеску за целите на срещата Путин-Моди
Какво представлява T-Dome системата на Тайван и може ли да парира китайски атаки
Панета: Трябва да се види подготовката за операцията на 2 септември
Панета: Ще се изискват големи усилия от Конгреса по случая от 2 септември
Как влияят на мощността диаметърът на цилиндрите и ходът на буталата
Бизнесмен организира погребение за късметлийската си кола
Уникална Toyota Mega Cruiser от 1996 година отива на търг
Tesla намали цената на Model 3 в Европа
Рембранд, Вермеер или Ван Гог – изберете сами
Вдовецът на Тина Търнър си има нова приятелка, влюбен е в 60-годишна американка
Защо Джордж Клуни се ядосал на Брад Пит в далечната 1991 г.?
Кейт Мидълтън впечатли с най-голямата си тиара досега
5 храни, които „събуждат“ женските хормони
преди 1 година ГАРАHТИРАHO: Зa 21 дни щe пpaвитe жecтoк CEKC като пopнoзвeзда - ще увeличите тpайно пeниcа си със 7 см и ще започнете да получавате еpeкция за 3 секунди и твъpдa кaто cтомaнa, кoлкoтo дълго иcкaте!---- https://cia.sh/stilmen отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 1 година За никого не е тайна, че започва ли някое писанийце със "За никого не е тайна, че...", то е долнопробно, гннняссно манипулативно творенийце, целящо да наложи някакво твърдение, което е точно обратно на действителността. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 1 година До: гъбко спокойно, те ще си го обяснят с аджендата и заговор на илюминатите, или просто ще садят някаъде гора дойкато гледат в ексела и проклинат зеления хайвер!....После пак ще има, бяхте прави, ама еди си кво.... отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 1 година Друзята антиваксъре-газовици-фронтоваци, искаха един по-топъл и фрагментиран свят. Е. Получават го. Са малко скъпо им иде маслото, ама ... Това е началото, само ще става по-скъпо, докато зачезват частично реколти. След това ще започнат да зачезват цели реколти, тогава няма да е скъпо, а въобще няма да го има. И най-малкият им проблем ще бъде, трябва ли да карат електрички или не ... :))) отговор Сигнализирай за неуместен коментар