IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Любителите на кафе се готвят за по-високи цени след спад на резервите във Виетнам

Световният пазар на кафе е изправен пред един от най-големите дефицити напоследък

10:58 | 24.08.22 г.
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Огромните запаси на Виетнам от кафе на зърна се свиват – феномен, който вероятно ще повиши световните цени дори повече, съобщава Bloomberg.

Резервите ще са наполовина до края на септември спрямо същия период на миналата година, соча медианна оценка на Bloomberg от проучване сред търговци. Добивът от Виетнам – най-големия доставчик на сорта робуста и втория по големина производител на кафе в света, също се очаква да намалее през 2022-23 г.

Свиващите се резерви и слабите перспективи за реколтата стават ясни в момент, когато световното потребление на кафе се възстановява от срива заради коронавируса. Основните цени на сорта робуста се повишиха със 17% от 10-месечно дъно в средата на юли заради опасения за доставките от Бразилия до Африка.

Робуста, използвано от производителите на инстантно кафе, включително Nestle, или като смеска за еспресо, бележи своето завръщане. Сортът, който обикновено е по-евтин от арабика, отчита силно търсене, тъй като хората се оглеждат за алтернативи, за да смекчат влиянието от ускоряващата се инфлация.

В Австралия, известна със снобското си отношение към кафето, супермаркетът Coles Group заяви, че кафето, направено в магазина за 1 австр. долар (69 цента), „никога не е било по-популярно“. Това е рязка промяна за страна, която се гордее с кафе културата си и където хората често дават по 5 австр. долара за еспресо с мляко.

Наличността на кафе зърна във Виетнам се е свила, тъй като доставките са се увеличили със 17% до 1,13 млн. тона през периода януари-юли на годишна база, сочат митнически данни. Ръстът в износа е подпомогнат от подобряващото се предлагане на контейнери и кораби, но може би ще е трудно да остане устойчиво предвид намаляващите резерви.

„Тревожим се“ за недостиг от началото на ноември, казва Фан Хун Ан, главен изпълнителен директор на Quang Minh Coffee Trading в южна провинция Бин Дуонг. Местните земеделци вероятно имат резерви от едва 2% от годишното си производство спрямо около 13% преди година, казва той.

Световният пазар на кафе е изправен пред един от най-големите дефицити напоследък, след като сушата и сланата намалиха добива в Бразилия. Колумбия изпитва трудности да се възстанови от унищожилите посевите дъждове, а Хондурас, Гватемала и Никарагуа изчерпват доставките си от реколта 2021-22 г. Има проблеми и с реколтата на Коста Рика, а сушата намали добивите на робуста в Уганда.

Значителен риск

Сривът в запасите на Виетнам повиши местните цени на сорта робуста в провинция Дак Лак, която формира около една трета от реколтата на страната, до рекорден връх от 49 100 донга (2,10 долара) на килограм миналата седмица.

Преходните запаси се изчисляват на 200 хил. тона в началото на новия сезон на 1 октомври спрямо 400 хил. тона година по-рано, показва проучването. Добивът може да намалее с 6% до 1,72 млн. тона през 2022-23 г., сочи още анкетата. Сортът робуста формира около 90% от добива на кафе във Виетнам.

Намаляването на площта за засаждане на „доходоносни“ овощни дървета и покачването на цените на торовете вероятно ще повлияят на производството през 2022-23 г., казва До Ха Нам, председател на Intimex Group и заместник-ръководител на Виетнамската асоциация за кафе и какао.

Citigroup намали прогнозата си за производството на кафе във Виетнам тази и следващата година, тъй като проучванията на местните реколти показват, че развитието на зърната е пострадало от липсата на използване на торове тази година. „Това представлява значителен риск за перспективата за предстоящия сезон на засаждане“, написа банката в доклад по-рано този месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още