IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавните горски предприятия ще получат 62 млн. лв. за залесяване

България се включва в инициативата на Европейския съюз за засаждане на 3 милиарда нови дървета в изпълнение на Стратегията на ЕС за биологичното разнообразие

18:43 | 08.12.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

62 млн. лева осигурява Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“ (ОПОС) за подобряване на защитата на горски природни местообитания чрез залесяване. Средствата ще послужат за изпълнение на ангажимента на България към инициативата на Европейския съюз за засаждане на 3 млрд. нови дървета в изпълнение на Стратегията на ЕС за биологичното разнообразие за 2030 г.

Началото на дейностите беше дадено днес от министъра на околната среда и водите Росица Карамфилова, съобщи Министерството на околната среда и водите. На среща с министъра на земеделието Явор Гечев, зам.-министрите на околната среда Мария Бояджийска и на земеделието Валентин Чамбов, изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите Стоян Тошев, Карамфилова подписа договори с директорите на три от държавните горски предприятия.

„Убедена  съм, че действията, които предприемаме, са в полза на околната среда, в полза на богатото биоразнообразие. Със стартирането на тези важни проекти ние не само ще изпълним редица ключови за държавата цели, но и даваме нашия принос към мисията по опазване на горите”, посочи Карамфилова и определи инициативата като партньорство, но и амбициозна цел.

С дейностите по шестте проекта се предвижда общата площ на новите засадени гори да е над 1300 ха, произведените нови фиданки – повече от 2,5 млн., а засадените – над 1 милион. Ще се финансират дейности по залесяване с дървесни видове, отглеждане, транспортиране и съхранение на посадъчен материал, ремонт и модернизация на разсадници, доставка на техника. В резултат от изпълнението им ще се увеличи капацитетът на предприятията за производство и засаждане, като се ремонтират разсадниковите стопанства.

Трите подписани договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по процедура „Подобряване природозащитното състояние на горски природни местообитания и подпомагане на екосистемните услуги, предоставяни от горите, чрез прилагане на лесовъдски практики и залесяване“ са на обща стойност 30 млн. лева.

Средствата за Югозападно предприятие – Благоевград, са в размер на 12,5 млн. лв. Те ще послужат за производство и засаждане на над 2,2 млн. дръвчета върху обща площ от 330,5 ха.

На Югоизточното предприятие – Сливен, се предоставят 10 млн. лева за залесяване на над 151 хектара и попълване на площи от над 148 хектара.

За Южноцентралното предприятие са предвидени 8 млн. лева за залесяване на около 154 ха и за попълване на горски култури на близо 41 ха.

До края на годината ще се подпишат още три договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на Северозападното, Северноцентралното и Североизточното държавно предприятие на обща стойност над 30 млн. лева, с които се планира да се залесят над 600 ха нови гори.

В рамките на проекта на Северозападно държавно предприятие – Враца, за който се предоставят 10 млн. лева, се предвижда да бъде извършено залесяване на 3623 дка с около 680 хиляди фиданки и отглеждане на 19 806 дка горски култури и 1355 дка млади насаждения.

Също в размер на 10 млн. лева e бюджетът за Северноцентралното държавно предприятие – Габрово, с които ще се направи ново залесяване на 5353 дка и ще се подпомогне естественото възобновяваване и производството на посадъчен материал.

Средствата в размер на над 11 млн. лева, предвидени за Североизточно държавно предприятие – Шумен, ще допринесат за залесяване на 230 ха, както и извършването на съпътстващи дейности.

От МОСВ напомнят, че процедурата по ОПОС 2014-2020 г. отразява новите стратегически и планови документи на европейско ниво, като целта ѝ е да подкрепи изпълнението на мерки, които ще допринесат за увеличаване на покритието с горски местообитания и до подобряване на природозащитно им състояние. Те са насочени към постигането на специфична цел „Подобряване на природозащитното състояние на видове и местообитания от мрежата Натура 2000“ на приоритетна ос 3 на ОПОС 2014-2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 08.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още