IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Славчо Петров: Трябва да има таван на търговските надценки, не таван на цените

Да се прегледат от юридическа гледна точка договорите за равнопоставеност между производители и търговци, препоръча синдикалистът

12:12 | 27.02.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

„Как така цената на даден продукт нараства двойно повече по пътя до търговеца. Някой някъде крие или злоупотребява с монополното си положение“, коментира пред БНР доц. д-р Славчо Петров, председател на  Федерацията на независимите синдикати в хранително-вкусовата промишленост към КНСБ.

Според него, ако има повече от 25-30-40% надценка, това е спекула. Той е категоричен, че търговската надценка трябва да е регламентирана. „Трябва да има таван на надценките, не таван на цените", обясни синдикалистът.

Петров посочи, че след близо месец дискусии стана ясно колко струва млякото на фермерите, на каква цена го изкупуват преработвателите, на каква рентабилност работят, но „само търговските вериги се крият зад търговската тайна и не посочват никакви цифри". „Някой да обясни – след като търговските вериги не казват какво наслагват по веригата на доставките, та цената на крайния продукт да е с 40-50-60%, понякога до 100% надценка", настоява той.

Славчо Петров припомни, че има най-различни клаузи в договорите, които производителите са длъжни да спазват, и ако не ги приемат, те просто не им продават продукцията. Той разкри какво му е казал производител по въпроса за договорите: „Ако аз откажа условията на големите търговски вериги да продавам при тях, аз трябва да намаля производството с една трета и да съкратя с една трета от служителите".

По думите му, делът на големите търговски вериги се движи между 50-60% до 80% за някои от продуктите. „Това привилегировано положение им дава възможност да залагат най-различни изисквания в договорите, които доставчиците и преработвателите са длъжни да спазват", отбеляза Петров и добави, че в тях има скрити детайли. Според него в договорите има клаузи, които разпореждат, че ако „продаваш даден продукт на 10 лева във веригата, то нямаш право да продаваш на други оператори на по-ниска цена“, даде пример той.

Икономистът настоява тези договори да се прегледат от юридическа гледна точка дали има равнопоставеност. Той коментира, че в сегашната ситуация производителите и потребителите са недоволни, само веригите мълчат. Синдикалистът смята, че контролните органи като Комисия за защита на конкуренцията, Националната агенция за приходите трябва да посочат къде е връзката качество – цена.

Петров е на мнение, че от сегашните проверки няма да се получи някакъв положителен резултат за потребителите и производството. „Трагичното е, че никой не смее и всичко минава през мантрата „пазарна икономика“, коментира синдикалистът и изрази надежда, че държавата и нейните контролни органи ще вземат мерки, а не само ще направят констатации.

Той препоръча и изграждането на Българска аграрна камара, която да защитава интересите на земеделския сектор.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 27.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
doba
преди 1 година
До доц. д-р - а от статията: другарю доцент, при пазарна икономика спекула НЯМА. При нея Цена = Търсене/Предлагане. Щом има някой да плаща цената - тя е пазарната :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
Един Българин
преди 1 година
Таван на цените трябва да има от потребителите. Аз отдавна съм сложил такъв и не пазарувам на цени над тях. Гледам и жената да не пазарува, че тя бърка числата. Пазаря се където е възможно и държа инфлацията под контрол за моето потребление. Ако всеки разбере, че инфлацията не е инфлация, а спекула и пазарува само на разумни цени, то веригите (най-вече Била) няма да предглат яйца с 200% надценка. 1 L яйце излиза от производителн на цена от 35ст и това е максималната - свободни кокошки и пр.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Един Българин
преди 1 година
Надценката може и 10% да е, но като имаш 10 фирми и прекуваш една от друга получаваш 10*10=100% надценка. Трябва да се проверят всички договори и ако има обвързващи клаузи да се изключат от закона. Абсурдно е "ако продаваш на мен не можеш на друг на еди каква си цена... " Абсурдно е Била да таксуват за "изграждане на нови магазини" - не се наядоха. Да се стимулират фермерските пазари със средства от общината - хладилници, площи (а не да ги краде Фандъчка с градския транспорт)!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
evlogi
преди 1 година
Трябва да има таван за глупостите на разни славчопетровци.Тогава може би ще имаме шанс за добро раззвитие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още