IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бананите могат да се превърнат в социално значима стока в Русия

Бананите са едни от най-популярните плодове за руснаците, сочат данни на NielsenIQ

08:52 | 22.05.23 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Бананите могат да се превърнат в социално заничима стока за руснаците, пише руското издание "Известия", позовавайки се на протокол от заседание на правителствената Комисия по икономическо развитие. След срещата Министерството на икономическо развитие е получило поръчение да анализира ситуацията, пише още изданието.

Руските чиновници са предложили премахването на митата за внос на банани, макар че в момента ставката е минимална - 4%, но не повече от 0,015 евро на килограм.

Бананите са едни от най-популярните плодове в Русия - по данни на NielsenIQ през първите 10 месеца на миналата година са съставлявали около 22% от всички продажби на плодове в парично изражение.

Преди войната в Украйна вносът на банани в Русия беше в рамките на 1,3-1,5 млн. тона годишно. През 2022 година обаче вносът намалява съществено - към октомври миналата година в Русия са били доставени 4,5 млн. кашона, всеки с 18 килограма банани. Заради недостига цената на дребно се повиши, отбелязва още "Известия".

Една от основните причини за недостига са санкциите на Запада, отбелязва Ройтерс. Заради тях липсват транспортни компании, които да извършват доставките от Южна Америка към Русия. Три от най-големите световни логистични компании - датската Maersk, френската CMA CGM и базираната в Швейцария MSC отказват заявките от и към Русия.

В края на на ноември 2022 година най-голямата руска транспортна компания - Fesco (ПАО "ДВМП"), започна да търси разширяване на партньорствата си в Южна Америка, за да осигури товари за руския пазар. Освен за доставки на банани от Еквадор, разговори с производители и търговци са водени и за други селскостопански продукти и имаше планове да бъдат закупени кораби, ако тези споразумения постигнат резултат, разказват от компанията пред Ройтерс.

През април 2023 година стана ясно, че компанията е успяла да закупи два контейнеровози от Китай, които ще бъдат използвани за осигуряване на транспортните връзки с Централна Азия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 22.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още